Original title:
Vinařství
Translated title:
Wine factory
Authors:
Nestrojil, Michal ; Blažková, Vendula (referee) ; Daněk, Lukáš (advisor) Document type: Master’s theses
Year:
2020
Language:
cze Publisher:
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební Abstract:
[cze][eng]
Předmětem mé diplomové práce je návrh novostavby vinařství v Drnholci v ulici Výsluní na parcele č.1643/81. Pozemek je svažitý a jeho celková plocha je 18 158 m2. Objekt má dvě nadzemní podlaží a jedno podzemní podlaží. Svislou nosnou konstrukci v podzemním podlaží tvoří železobetonové monolitické stěny a v nadzemních podlažích vápenopískové tvárnice. Vodorovné nosné konstrukce jsou navrženy z předpjatých panelů Spiroll. Střecha je navržena jako jednoplášťová vegetační a plochá. Tento vinařský komplex je rozdělen do 4 samostatně funkčních provozů, a to výroba vína, administrativní část, ubytování a poslední částí je degustační místnost s maloobchodem. V podzemním podlaží je situována výroba vína a technické zázemí. V prvním nadzemním podlaží je oddělená část s degustační místností a jejím zázemím, dále zde je část výroby vína, maloobchod, kanceláře a zázemí pro zaměstnance. Ve druhém nadzemním podlaží je navrženo ubytování. Při návrhu budovy je kladen důraz na architektonický ráz, přičemž budova splňuje energetické požadavky v plném rozsahu. Tvarové řešení je navrženo tak, aby objekt zapadl do prostředí vinohradů.
The aim of the Master thesis is to design a new building of winery in Drnholec in Výsluní street located on plot No. 1643/81. It is a sloping plot with total area 18 158 m2. The building has two above-ground floors and a basement. In the basement there is a vertical load-bearing structure consists of cast-in-place reinforced conrete and in the above-ground floor there are sand-lime blocks. A horizontal load-bearing structure are design from prestressed panel Spiroll. There is designed a green warm flat roof. This complex of winery is divided into four independently functional operation: wine production, administrative part, accommodation and tasting room with retail. In the basement there is situated wine production with technical facilities. In the ground floor there is a separate area with tasting room and its support area, further there is a part of wine production, retail, office and staff facilities. In the first floor there is accommodation. The design of the building emphasizes the architectural character and the building also meets the energy requirements in full. The shape solution is designed so that the object fits into the vineyard environment.
Keywords:
accommodation; flat roof; green roof; tasting room; wine production; Winery; degustační místnost; plochá střecha; ubytování; Vinařství; výroba vína; zelená střecha
Institution: Brno University of Technology
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Brno University of Technology Digital Library. Original record: http://hdl.handle.net/11012/184539