Original title:
Ověření výtěžnosti metody stanovení mastných kyselin
Translated title:
Recovery of the method for assessment of fatty acids
Authors:
Gross, Michal ; Hrstka, Miroslav (referee) ; Vítová, Eva (advisor) Document type: Bachelor's theses
Year:
2019
Language:
cze Publisher:
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická Abstract:
[cze][eng]
Předmětem této bakalářské práce je ověření výtěžnosti metody stanovení mastných kyselin pomocí plynové chromatografie s plamenově-ionizační detekcí. V teoretické části práce jsou charakterizovány mastné kyseliny a lipidy, možnosti extrakce lipidických frakcí ze vzorku potraviny a následné úpravy extraktu, dále je stručně popsán princip a běžná instrumentace kapilární plynové chromatografie s plamenově-ionizační detekcí a jsou uvedeny základní parametry pro validaci analytických metod. V experimentální části bylo provedeno ověření výtěžnosti vhodné metody stanovení mastných kyselin, tj. extrakce lipidů ze vzorku dle normy ČSN EN ISO 1735 s následnou transesterifikací volných i vázaných mastných kyselin katalyzovanou fluoridem boritým dle normy ČSN EN ISO 12966-2 na jejich methylestery, které lze účinně stanovit použitím plynového chromatografu s plamenově-ionizačním detektorem. Jako vzorky byly použity řepkový olej a polotvrdý sýr tylžského typu zakoupené v běžné obchodní síti.
The objective of this bachelor thesis is to verify recovery yield used for determination of fatty acids based on gas chromatography with flame-ionization detection. In the theoretical part, fatty acids and lipids are characterized and extraction of lipidic fraction from food samples with its subsequent adjustments is suggested. Furthermore, the principle and current instrumentation of capillary gas chromatography with flame-ionization detection and standard parameters for validation of the analytical method are specified. In the experimental part, verification of recovery yield of the method for assessment of fatty acids was performed. The used method includes extraction of lipids from a sample in accordance with the standard ISO 1735 regulation and transesterification of both free and bounded fatty acids catalysed by boron trifluoride according to the ISO 12966-2 standard regulation. The produced methyl esters can be effectively determined using gas chromatography with flame-ionization detector. Analysed samples of rapeseed oil and tilsiter-type cheese were purchased in a common food market.
Keywords:
cheese.; Fatty acids; gas chromatography with flame-ionization detection; lipid extraction; oils; recovery; extrakce lipidů; Mastné kyseliny; oleje; plynová chromatografie s plamenově-ionizační detekcí; sýry.; výtěžnost
Institution: Brno University of Technology
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Brno University of Technology Digital Library. Original record: http://hdl.handle.net/11012/178449