Original title:
Adaptogeny v rostlině Shizandra chinensis
Translated title:
Adaptogens in the Shizandra chinensis plant
Authors:
Pospíchalová, Lucie ; Půčková, Helena (referee) ; Kotlík, Josef (advisor) Document type: Master’s theses
Year:
2019
Language:
cze Publisher:
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická Abstract:
[cze][eng]
Tato diplomová práce se zabývá rostlinnými adaptogeny (bioaktivními látkami) rostliny Schisandra chinensis. Teoretická část je zaměřena na charakterizaci rodu Schisandra, charakterizaci rostliny, její vlastnosti, výskyt a využití této rostliny. Dále je popsáno působení těchto adaptogenů na organismus a predikce možného využití v potravinových doplňcích. Také byly vytipovány vhodné regionální pěstební klimatické zóny. Experimentální část práce se zabývá extrakcí plodů a listů v rostlině Schisandra chinensis. Z extraktů listů byl dále stanoven obsah chlorofylu a, chlorofylu b pomocí UV – VIS spektrofotometrie, kdy bylo potvrzeno množství chlorofylu v poměru 3:1 pro rostliny v optimálních rostoucích podmínkách. Nakonec byl proměřen obsah adaptogenu schisandrinu A v sušených plodech s různou extrakcí pomocí HPLC. Ve všech plodech byl potvrzen schisandrin v odlišném množství.
This diploma thesis deals with plant adaptogens (bioactive substances) in the plant Schisandra chinensis. The theoretical part is focused on characterization of the Schisandra genus, characterization of the Schisandra chinensis as a plant, its properties, occurrence and growing possibilities in the climate zone. Furthermore, The effects of these adaptogens on the organism and the prediction of possible use in food supplements are described. The experimental part deals with the extraction of fruits and leaves from plant Schisandra chinensis. Further, chlorophyll a, chlorophyll b in the leaves extract was determined by UV – VIS spectrophotometry, whereby the optimal amount 3:1 of chlorophyll was confirmed for the plants growing in optimal conditions. Finally, the concentration of the adaptogen schisandrin A in the dried fruits was from different kind of extraction measured by HPLC. In all fruits, schisandrin A was confirmed, but the amount is different in each sample.
Keywords:
chlorophyll; HPLC; Schisandra chinensis; schisandrin A; Soxhlet extraction; spectrophotometry; chlorofyl; extrakce dle Soxhleta; HPLC; Schisandra chinensis; schisandrin A; spektrofotometrie
Institution: Brno University of Technology
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Brno University of Technology Digital Library. Original record: http://hdl.handle.net/11012/177407