Original title:
Složení stravy a konzumace fast food v mladistvém věku
Translated title:
Composition of the diet for fastfood consumation in young age
Authors:
HÁJKOVÁ, Martina Document type: Bachelor's theses
Year:
2019
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Fast food je fenoménem dnešní doby, který zná většina z nás. Nicméně se jedná o veřejný typ stravování, který má spíše negativní dopad na naše zdraví, zvláště při pravidelném využívání. Moje bakalářská práce na téma "Složení stravy a konzumace fast food v mladistvém věku" je rozdělena na část teoretickou a část praktickou. Na začátku teoretické části se zabývám charakteristikou mládeže. V další kapitole je důraz kladen na základní složky potravin, jako jsou bílkoviny, tuky a sacharidy. U jednotlivých složek jsou uvedeny jejich zdroje a denní doporučená dávka. V poslední kapitole se zabývám již zmíněným fast food, začínám od jeho historie až po novinky, které nám dnešní moderní doba přináší. Má práce je vedena kvalitativní i kvantitativní formou. Jako první metodu jsem zvolila dotazníkové šetření. Výzkumným souborem bylo 44 žáků v rozmezí od 15 do 18 let. Zvolila jsem dvě školy v Českých Budějovicích, v jejichž blízkosti se nacházejí restaurace s rychlým občerstvením. Jako první školu jsem vybrala Biskupské gymnázium, první ročník, a dále Střední průmyslovou školu stavební, taktéž první ročník. Dále výzkum pokračoval u 8 náhodně vybraných respondentů, kteří týden zaznamenávali svůj jídelníček do mého předtištěného formuláře. Ten jsem potom vyhodnotila pomocí programu Nutriservis professional. Mým hlavním cílem bylo zjistit frekvenci konzumace fast food potravin v průběhu týdne. Dále zhodnotit týdenní jídelníček u vybraných respondentů pomocí programu Nutriservis professional. "Fast food" isthephenomenonofourtimewhichisknow to the majority ofus. Thisis a type of public catering has a rather negative impact on ourhealth, especiallywhenusedregularly. My theosis on "Compositionofthe diet forfast food consumation in youngage" isdividedintotheoretical part and practical part. At thebeginningofthetheoretical part, I presentthehistoryofeatingand comparisonwiththepresenttime. A alsoexplorethecharacteristicsofyouth and school catering, whichalso play their part. In thenextchapter, emphasisisplaced on the basic ingredientsoffoods, such as proteins, fats and carbohydrates. Thesources are alsolistedforeachfolder. In the last chapter. I dealwiththepreviouslymentioned "Fast food" catering, I start fromitshistory to thenewsthatmoderndaybringsus. My workisconductedbothqualitatively and quantitatively. As a firstmethod, I chose a questionnairesurvey. Theresearchgroup has 44 studentsaged 15-18. I chosetwoschools in České Budějovice, wherethere are restaurantswith Fast food. Asthefirstschool I chosethestudentsofthe "Biskupské gymnázium" and as the 2nd thestudentsof "Střední průmyslová škola stavební", alsothefirstyear. Furtherresearchwasconductedwith 8 selectedrespondentswhorecorded thein diet in my pre-printedform. I thenevaluatedtheformusingtheNutriservisprofi program. My maingoalwas to findthefrequencyof Fast food foodconsumptiondurinftheweek. Alsoevaluacetheweekly diet withselectedrespondentsusingtheNutriservisprofi program
Keywords:
diet; Fast food eating youth; healthylifestyle; nutrition; recommendeddaily dose; doporučená denní dávka; Fast food stravování; mládež; složení stravy; výživa; zdravý životní styl Citation: HÁJKOVÁ, Martina. Složení stravy a konzumace fast food v mladistvém věku. Č. Budějovice, 2019. bakalářská práce (Bc.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Zdravotně sociální fakulta
Institution: University of South Bohemia in České Budějovice
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Digital Repository of University of South Bohemia. Original record: http://www.jcu.cz/vskp/59136