Original title:
Výživa dialyzovaných pacientů
Translated title:
Nutrition of dialysis patient
Authors:
BOHÁČOVÁ, Kristýna Document type: Bachelor's theses
Year:
2019
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Bakalářská práce "Výživa dialyzovaných pacientů" se zabývá výživou u pacientů, kteří dochází pravidelně na dialyzační léčení. Cílem práce je zmapovat informovanost o dietním režimu a jeho dodržování dialyzovanými pacienty. V teoretické části se věnuji anatomii a fyziologii ledvin, poté se zmiňuji o selhání ledvin a eliminačních metodách. Největší část věnuji výživě, kde popisuji základní živiny, vitaminy a minerály, jejichž množství je pro výživu dialyzovaných pacientů specifické. V závěru se zaměřuji na vhodné a nevhodné potraviny pro dialyzované pacienty. Praktickou část jsem zpracovávala pomocí kvantitativní metody prostřednictvím strukturovaného dotazníku, který obsahoval 34 otázek. Kvantitativního šetření se účastnilo 30 respondentů docházejících pravidelně na dialyzační léčbu. Výsledky výzkumu ukázaly, že 17 respondentů z 30 dodržuje dietní opatření pro dialyzované pacienty. V této době, kdy je tolik možností správné edukace, 57% není uspokojující výsledek. Důvodem je možná to, že ani jeden z respondentů nebyl informován o dietním režimu od nutričního terapeuta. Jako návrh řešení bych doporučovala, aby u pravidelných kontrol a tzv. velkých odběrů, kdy se jednou za měsíc odebírá krev na množství minerálů a dalších látek, byl přítomen nutriční terapeut. Nutriční terapeut by tak viděl, čeho má pacient nadbytek, nebo naopak nedostatek a doporučil by ihned vhodnou úpravu jídelníčku. Bachelor thesis "The Diet of Dialyzed Patients" deals with the nutrition of patients, who regularly receive the dialysis treatment. The aim of this work is to map the awareness of a diet regime and patients' compliance with it. The theoretical part describes the anatomy and physiology of kidneys, then it mentions the kidney failure and the elimination methods. Most of the space in this part is given to the nutrition, where the basic nutrients, vitamins and minerals are described. Their amount is specific for the dialyzed patients. The end of this part is aimed at suitable and unsuitable foodstuffs for dialyzed patients. The practical part uses the quantitative method of structured questionnaire, which contains 34 questions. 30 respondents, who regularly receive the dialysis treatment, participated in it. The results of the research showed that 17 out of 30 patients adhere to the diet measures for dialyzed patients. 57% is not a satisfying result given the availability of the education nowadays. The reason for this result might be that the respondents were not informed about the diet regime from a nutritional therapist. The work suggests the presence of a nutritional therapist for regular check-ups and so-called big blood samples that are done once a month to check the amount of minerals and other substances. Nutritional therapist could then decide, which substances are abundant or deficient, and they could then suggest an adjustment of the patient's diet.
Keywords:
dialysis; diet; diet measures; kidney failure; kidneys; nutrition; dialýza; dietní opatření; ledviny; selhání ledvin; výživa Citation: BOHÁČOVÁ, Kristýna. Výživa dialyzovaných pacientů. České Budějovice, 2019. bakalářská práce (Bc.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Zdravotně sociální fakulta
Institution: University of South Bohemia in České Budějovice
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Digital Repository of University of South Bohemia. Original record: http://www.jcu.cz/vskp/57792