Název:
Vliv velikosti částic na lisovatelnost laktosy
Překlad názvu:
The effect of particle size on lactose compressibility
Autoři:
Havlíková, Natálie ; Ondrejček, Pavel (vedoucí práce) ; Svačinová, Petra (oponent) Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2019
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Univerzita Karlova v Praze, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra: Farmaceutická technologie Školitel: PharmDr. Pavel Ondrejček, Ph.D. Posluchač: Natálie Havlíková Název diplomové práce: Vliv velikosti částic na lisovatelnost laktosy Je známo, že velikost částic lisovaného materiálu hraje důležitou úlohu při výrobě tablet. Ovlivňuje vlastnosti meziproduktů a konečných výrobků. V této diplomové práci byly studovány vlastnosti tablet vylisovaných ze dvou typů laktos, které sloužily jako modelová plniva. Jednalo se o Tablettose® 80 a Lactopress® Anhydrous. U obou typů laktosy bylo použito pět rozsítovaných velikostních frakcí v rozmezí velikosti částic 9 až 346 µm a dále jejich originální nesítovaná směs. Pro přípravu tablet byly použity lisovací síly v rozmezí 2 až 10 kN. Pro externí lubrikaci byl použit stearan hořečnatý. Hodnocení připravených tablet bylo prováděno především pomocí lékopisných metod. Sledovanými parametry byly oděr, doba rozpadu a pevnost. Dále byla posuzována elasticita tablet a hodnocení pomocí parametrů záznamu síla-dráha. Z výsledků práce není možné jednoznačně určit výhodnost jedné konkrétní velikostní frakce v porovnání s nesítovanou surovinou. Optimální velikostní frakce použitých laktos se pro jednotlivé hodnocené parametry a použité lisovací síly lišily. Velikost...Charles University in Prague, Faculty of Pharmacy in Hradci Králové Department of: Pharmaceutical technology Consultant: PharmDr. Pavel Ondrejček, Ph.D. Student: Natálie Havlíková Title of Thesis: The effect of particle size on lactose compressibility It is known that the particle size of the compressed material plays an important role in the manufacture of tablets. It affects the properties of intermediate and final products. In this thesis the properties of tablets made of two lactose types, which were used as model fillers, were studied. These were Tablettose® 80 and Lactopress® Anhydrous. In both lactose types, five sieved size fractions of the particle size ranging from 9 to 346µm and their original unsieved mixture were used. The compaction forces ranging from 2 to 10kN were used for tablet preparation. Magnesium stearate was used for external lubrication. The evaluation of the prepared tablets was done mainly by using the pharmacopoeial methods. The evaluated parameters were friability, disintegration time and hardness. Furthermore, the elasticity of the tablets and the evaluation using the force-displacement method parameters were assessed. From the results of this work, it is not possible to unambiguously determine the advantage of one particular fraction size in the comparison to the...
Klíčová slova:
kluzné látky; lisovatelnost; plniva; rýžový extrakt; tablety; compressibility; fillers; lubricants; rice extract; tablets