Original title:
PCR detekce geneticky modifikované sóji v potravinách a krmivech
Translated title:
PCR detection of genetically modified soybean in food and feed
Authors:
CHADIMOVÁ, Nikola Document type: Bachelor's theses
Year:
2019
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Geneticky modifikované organismy, jejichž genetická výbava byla cíleně pozměněna získávají vlastnosti, které dříve neměly. Jedním z hlavních důvodů těchto cílených genetických úprav u rostlin je odolnost vůči herbicidům. Zejména u sóji se využívá modifikace na odolnost k herbicidu glyfosátu. Dosud stále nebyla prokázána bezpečnost potravin vyrobených z geneticky modifikovaných plodin či z živočišných produktů zvířat krmených GM krmivy. Tato bakalářská práce se zaměřuje jednak na optimalizaci metod pro detekci GMO ve zpracovaných potravinách a v krmivech, a dále také na ověření pravdivosti údajů, týkající se přítomnosti GMO, uváděné firmami na obalech potravin či krmiv. Rešeršní část této práce obsahuje informace o genovém inženýrství, problematice geneticky modifikovaných organismů a zaměřuje se také na popis technik potřebných k detekci GMO především ve zpracovaných potravinách, ale také v krmivech dostupných na českém trhu. Metodická část této bakalářské práce se zaměřuje na detekci CaMV 35S promotoru vyskytující se v DNA plodin, které prošly genetickou úpravou. Přítomnost specifického transgenního materiálu zahrnovala detekci konkrétního genu odolného vůči glyfosátu, který můžeme znát zejména pod obchodím názvem Roundup. K analýze GMO byly využity základní molekulárně biologické metody. Genetically modified organisms which genetic equipment has been specifically targeted of have been acquiring properties they did not have before. One of the main reasons for this aimed genetic modification in plants is herbicide resistance. Especially in soy case is used the modification to resist to glyphosate. The safety of the food which has been made of genetically modified crops or products of animal fed with GM feed has not been proved so far. This bachelor thesis focuses on methods for detection of GMOs in food and feed. Also, it focuses on verifying the data concerning the presence of GMOs presented by companies on food or feed packaging. The research part of this work contains information about genetic engineering, the issue of genetically modified organisms and also focuses on the description of techniques needed to detect GMOs, especially in processed foods, but also in feeds available on the Czech market. The methodical part of this bachelor thesis focuses on the detection of CaMV 35S promoter occurring in DNA crops that have undergone genetic modification. The presence of a specific transgenic material involved the detection of a particular glyphosate-resistant gene, which is particularly known under the trade name Roundup. There were used basic molecular biological methods to analyze GMOs.
Keywords:
genetic engineering; genetic modification; GMO; PCR; soy; transgenes; genetická modifikace; genové inženýrství; GMO; PCR; sója; transgeny Citation: CHADIMOVÁ, Nikola. PCR detekce geneticky modifikované sóji v potravinách a krmivech. České Budějovice, 2019. bakalářská práce (Bc.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Zdravotně sociální fakulta
Institution: University of South Bohemia in České Budějovice
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Digital Repository of University of South Bohemia. Original record: http://www.jcu.cz/vskp/58003