Název:
Optimalizace izolace DNA z rostlin máku a makových výrobků.
Překlad názvu:
Optimalisation of DNA isolation from opium poppy plants and poppy products.
Autoři:
ZAHRADNÍK, Václav Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2019
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Bakalářská práce se zabývá zhodnocením vybraných izolačních metod DNA na vybraných vzorcích máku, za účelem zhodnocení kvality a kvantity vyizolované DNA a vybrání metod, které by mohli být v budoucnu plošně použity při testování padělání máku v potravinách. V Literární rešerši jsou zmíněné metody izolace a způsoby hodnocení. Metodika je dále zaměřena na izolaci za použití jak firemně dostupných kitů, tak klasických metod (CTAB-PVP), zhodnocení získaných vzorků pomocí spektrofotometrického měření a PCR reakce s následnou elektroforézou na gelu. Z výsledků je zřejmé, že jako nejlepší metody se jeví klasické metody CTAB modifikované pro rostliny. Já ovšem tyto metody nedoporučuji kvůli náročnosti při práci a přikláním se k firemně dodávaným kitům, které jsem testoval.The thesis deals with the evaluation of selected DNA isolation methods on the selected samples of poppy, to evaluation the quality and the quantity of isolated DNA and select methods, which could be used in the future for testing forgery poppy in the food. There are mentioned methods of isolation and methods of evaluation in the literature research. The methodology is focused on isolation using kits and conventional methods (CTAB-PVP), evaluation of obtained samples by spectrophotometric measurement and PCR reaction followed by gel electrophoresis. It is obvious from the results that classical CTAB-PVP methods modified for plants appear to be the best methods. However, I do not recommend these methods because of the difficulty at work and I am inclining towards the company-supplied kits I have tested.
Klíčová slova:
DNA izolace; kvalita DNA; makové produkty; mák; PCR metoda; DNA isolation; DNA quality; PCR method; poppy; poppy products Citace: ZAHRADNÍK, Václav. Optimalizace izolace DNA z rostlin máku a makových výrobků.. České Budějovice, 2019. bakalářská práce (Bc.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Zdravotně sociální fakulta
Instituce: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v digitálním repozitáři JČU. Původní záznam: http://www.jcu.cz/vskp/57976