Original title:
Preference zákazníků vůči jednotlivým maloobchodním jednotkám ve vybrané lokalitě
Translated title:
Customers' preferences for particular retail stores in a location
Authors:
PILNÁ, Kristýna Document type: Master’s theses
Year:
2019
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Tato diplomová práce pojednává o příčinách rozdělení zákaznických preferencí vůči jednotlivým maloobchodním jednotkám ve městě Blatná za účelem doporučení návrhů na zlepšení pro spotřební družstvo COOP. Teoretický přehled podává základní informace o potravinářských maloobchodech v České republice, detailněji představuje formáty prodejen, postoje nakupujících k potravinářským prodejnám, jednotlivé prvky retailového mixu či jiné faktory ovlivňující zákaznické postoje vůči prodejně, které může maloobchodník ovlivnit. Praktická část se vztahuje k potravinářským řetězcům v Blatné, a je zaměřena na identifikaci oblíbeného a hlavního nákupního místa respondentů, důvodů pro rozdělení zákaznických preferencí vůči maloobchodním jednotkám, na výzkum postojů vůči maloobchodním jednotkám a hodnocení retailového mixu těchto prodejen. Praktická část se skládá ze dvou částí, a to z dotazníkového šetření zaměřeného na zákazníky blatenských prodejen, a dále z výzkumu v těchto prodejnách. Z dotazníkového šetření je následně možné definovat postoje respondentů vůči blatenským potravinářským maloobchodům a jejich nákupní chování. Průzkum v maloobchodních formátech je využit pro identifikaci a hodnocení základních prvků retailového mixu jednotlivých prodejen. Díky těmto postupům je následně možné definovat zlepšující návrhy pro prodejnu COOP Tip v Blatné.This diploma thesis deals with the causes of division of customer preferences towards individual retail units in the town of Blatná in order to recommend proposals for improvement for the consumer cooperative COOP. The theoretical overview provides basic information about food retailers in the Czech Republic, presents the formats of stores, attitudes of shoppers to food stores, individual elements of the retail mix or other factors influencing customer attitudes towards the store which can be influenced by retailers. The practical part relates to the food chains in Blatná and it is focused on identifying the respondents' favourite and main shopping place, the reasons for dividing customer preferences towards retail units, researching attitudes toward retail units and evaluating the retail mix of these stores. The practical part consists of two parts, a questionnaire survey focused on customers of food stores in Blatná, and research from these stores. Subsequently, it is possible to define respondents' attitudes towards food retailers in Blatná and their buying behavior. The survey in retail formats is used to identify and evaluate the core elements of the retail mix of individual stores. Thanks to these procedures it is possible to define improvement suggestions for COOP Tip in Blatná.
Keywords:
competitive advantage; consumer cooperative; COOP; customer preferences; FMCG; food retailers; questionnaire survey; retail mix; COOP; dotazníkové šetření; konkurenční výhoda; potravinářské maloobchody; retailový mix; rychloobrátkové spotřební zboží; spotřební družstvo; zákaznické preference Citation: PILNÁ, Kristýna. Preference zákazníků vůči jednotlivým maloobchodním jednotkám ve vybrané lokalitě. České Budějovice, 2019. diplomová práce (Ing.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Ekonomická fakulta
Institution: University of South Bohemia in České Budějovice
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Digital Repository of University of South Bohemia. Original record: http://www.jcu.cz/vskp/56224