Název:
Kvalita ovoce a zeleniny na českém trhu
Překlad názvu:
The Quality of Fruit and Vegetables on the Czech Market
Autoři:
RYSOVÁ, Kateřina Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2019
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Cílem práce je zjistit postoje českých spotřebitelů ke kvalitě ovoce a zeleniny na českém trhu. Rovněž je zkoumána kvalita ovoce a zeleniny v prodejních formátech. Teoretická část zahrnuje obecnou charakteristiku ovoce a zeleniny, konvenční a ekologické zemědělství a další certifikační systémy, produkci a spotřebu ovoce a zeleniny a zahraniční obchod. Práce popisuje kvalitu potravin a biopotravin, kvalitu čerstvého ovoce a zeleniny, legislativní požadavky. Praktická část zkoumá prostřednictvím dotazníkového šetření, jak spotřebitelé vnímají kvalitu ovoce a zeleniny na českém trhu. Dále byl proveden průzkum v obchodních řetězcích a specializovaných prodejnách v Českých Budějovicích a ve Vlašimi. Pro výzkum byly vybrána červená jablka, banány, rajčata a okurky. Obchodům byly uděleny body a jako nejlepší je označen ten obchodní řetězec, který získal nejméně bodů. Praktická část byla zakončena strukturovaným rozhovorem se zakladatelkou Potravinové banky v Českých Budějovicích. The aim of this work is to find out the attitudes of Czech consumers to the quality of fruit and vegetables on the Czech market. The quality of fruit and vegetables in sales formats is also investigated. The theoretical part includes general characteristics of fruits and vegetables, conventional and organic farming and other certification systems, production and consumption of fruit and vegetables and foreign trade. The work describes the quality of food and organic food, the quality of freshness fruit and vegetables and legislative requirements.The practical part examines during questionnaire survey how consumers perceive the quality of fruit and vegetables on the Czech market. In this section was conducted research in retail chains and specialized stores in České Budějovice and Vlašim. For the research were selected red apples, bananas, tomatoes and cucumbers. Shops have been awarded points and the winner is the shop which got least points. The practical part was concluded with a structured interview with the founder of the Food Bank in České Budějovice.
Klíčová slova:
dotazníkové šetření; kvalita ovoce a zeleniny; obchodní řetězce; ovoce; specializované prodejny; zelenina; fruits; quality of fruits and vegetables; ques-tionnaire survey; retail chains; specialized store; vegetables Citace: RYSOVÁ, Kateřina. Kvalita ovoce a zeleniny na českém trhu. České Budějovice, 2019. diplomová práce (Ing.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Ekonomická fakulta
Instituce: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v digitálním repozitáři JČU. Původní záznam: http://www.jcu.cz/vskp/53679