Original title:
Prevalence potravinové intolerance a alergie u dospělé populace
Translated title:
The prevalence of nutrition intolerance by the adult population
Authors:
CINEROVÁ, Leona Document type: Bachelor's theses
Year:
2019
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Bakalářská práce zabývající se problematikou potravinových alergií a intolerancí u dospělé populace je rozdělena na teoretickou a praktickou část. V teoretické části se práce věnuje termínu potravinová alergie a intolerance jako celku, vysvětluje jejich význam, popisuje jejich druhy, projevy, možnosti diagnostiky a jejich léčbu. Praktická část pomocí dotazníkového šetření mapuje stav potravinových alergií a intolerancí u dospělé populace, zjišťuje jejich znalost ze strany respondentů, nejčastější alergenní potraviny a jejich dopad na postižené jedince a v neposlední řadě postoj rodin ke stravování s ohledem na alergenní potraviny. Na vzorku 273 respondentů byla zjištěna znalost této problematiky, která je spíše podprůměrná a může být příčinou toho, že zejména potravinová intolerance postihuje širokou veřejnost, avšak téměř nikdo z postižených nebere tento problém na lehkou váhu a spolu s rodinou se k němu staví zodpovědně.The Bachelor thesis dealing with the issue of food allergies and intolerance in the adult population. Its divided into theoretical and practical part. In the theoretical part the thesis deals with the term food allergy and intolerance as a whole structure. My Bachelor thesis explains their importance, describes their types, manifestations, possibilities of diagnostics and their treatment. The practical part using a questionnaire survey, maps the state of all food allergies and intolerances in the adult population, ascertains their knowledge from the respondents, the most common allergenic foods and their impact on affected individuals and last but not least, the attitude of families to eating habits with regard to allergenic foods. The sample of my 273 respondents showed the fact, that the knowledge of food allergy and nutrition intolerance, is rather below average and may cause food affects to the general public, but almost everyone of the affected people take this problem responsibly.
Keywords:
adult population; food; food allergy; nutrition intolerance; prevalence; dospělá populace; potravinová alergie; potravinová intolerance; potraviny; prevalence Citation: CINEROVÁ, Leona. Prevalence potravinové intolerance a alergie u dospělé populace. České Budějovice, 2019. bakalářská práce (Bc.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Pedagogická fakulta
Institution: University of South Bohemia in České Budějovice
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Digital Repository of University of South Bohemia. Original record: http://www.jcu.cz/vskp/52908