Original title:
Sledování vlivu složení betonu na odolnost proti abrazi
Translated title:
Monitoring the influence of concrete composition on abrasion resistance
Authors:
Černá, Hana ; Novosad, Petr (referee) ; Bodnárová, Lenka (advisor) Document type: Master’s theses
Year:
2019
Language:
cze Publisher:
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební Abstract:
[cze][eng]
Tato diplomová práce je zaměřena na odolnost betonů proti abrazi s ohledem na použité suroviny pro jejich výrobu. V teoretické části práce jsou popsány příměsi, různé druhy kameniva a skladby kameniva, které ovlivňují odolnost betonu proti abrazi. V experimentální části bylo navrženo 15 různých receptur betonů třídy C30/37, S4. Do receptur byly vždy použity odlišné druhy kameniva – živcový štěrkopísek (Žabčice), biotický granodiorit (Olbramovice) a amfibolit (Želešice). Jemně mletý vápenec, mikrosilika, vysokoteplotní popílek a jemně mletá struska byly příměsi, které se přidávaly do navržených receptur. Byla stanovena konzistence metodou sednutí kužele a objemová hmotnost čerstvého betonu. V zatvrdlém stavu byla stanovena objemová hmotnost betonu, pevnost v tlaku, pevnost v tahu ohybem, pevnost v tahu povrchových vrstev, vodotěsnost, nasákavost betonu a odolnost proti obrusu metodou podle Böhma a metodou širokého kola. Vyrobená zkušební tělesa byla zkoušena po 7, 28 a 90 dnech zrání.
This diploma thesis focuses on the resistance of concrete to abrasion with regard to the raw materials used for their production. In the theoretical part of the thesis are described admixtures, different types of aggregate and aggregate composition which influence the resistance of concrete to abrasion. In the experimental part, 15 different C30 / 37, S4 concrete formulations were proposed. Different types of aggregates - fecal gravel (Žabčice), biotic granodiorite (Olbramovice) and amphibolite (Želešice) have always been used in the recipes. Fine ground limestone, micro-silica, high-temperature fly ash and finely ground slag were ingredients that were added to the proposed recipes. Consistency was determined by the method of cone seating and the density of fresh concrete. In the hardened state, concrete density, compressive strength, bending tensile strength, tensile strength, watertightness, concrete absorption, and abrasion resistance were determined using the Böhm method and wide wheel method. The test specimens were tested after 7, 28, and 90 days of maturation.
Keywords:
abrasion; abrasive; admixture; aggregate.; Concrete; durability; properties; resistance; strength; abraze; Beton; kamenivo.; obrus; odolnost; pevnost; příměs; trvanlivost; vlastnosti
Institution: Brno University of Technology
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Brno University of Technology Digital Library. Original record: http://hdl.handle.net/11012/137923