Original title:
Kvantifikace bakteriofága 936 v mléčných produktech metodou kvantitativní polymerázové řetězové reakce
Translated title:
Bacteriophage 936 by qPCR quantification in dairy products.
Authors:
Olša Fliegerová, Kateřina ; Mrázek, Jakub ; Štrosová, Lenka ; Němečková, I. ; Kopečný, Jan Document type: Methods
Year:
2018
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Virulentní bakteriofágy stále představují vážnou hrozbu pro průmyslové fermentace mléka, a to i při časté dezinfekci a sterilizaci všech zařízení v mlékárenských provozech. Proto je spolehlivá metoda monitorování přítomnosti bakteriofágů, ale zejména jejich kvantifikace, nutnou součástí boje proti virové infekci. Tato práce popisuje kvantifikaci laktokokového bakteriofága 936 pomocí polymerázové řetězové reakce (qPCR) a aplikaci tohoto postupu na vzorky provozních zákysů a syrovátek. Metoda je založena na amplifikaci a fluorescenční detekci nárůstu počtu kopií úseku genu pro hlavní strukturální protein fága 936 a je tudíž nezávislá na kultivaci bakteriofága. Metoda qPCR je rychlá, citlivá, umožňuje kvantifikaci bakteriofága 936 v malých objemech průmyslových vzorků a v kterékoliv fázi fermentačního procesu.\nVirulent bacteriophages are still representing significant threat in dairy production even with frequent disinfection and sterilization all the equipment in dairy plants. Therefore a reliable \nmethod of phage monitoring and quantification necessary part of phage prevention. Method is based on qPCR amplification and fluorescent detection of copies number of the phage main\nstructural protein and therefore is independent on the phage cultivation. It is quick, reliable a sensitive enough to estimate phage copy numbers in dairy starters and whey in any phase of dairy production. \n
Keywords:
Bacteriophage 936; dairy products; lactobacillus Project no.: QJ1510338 (CEP) Funding provider: GA MZe
Institution: Institute of Animal Physiology and Genetics AS ČR
(web)
Document availability information: Fulltext is available at the institute of the Academy of Sciences. Original record: http://hdl.handle.net/11104/0293093