Original title:
Biologicky aktivní látky v neobvyklých druzích zeleniny
Translated title:
Biologically active compounds in uncommon vegetables
Authors:
VOCÍLKOVÁ, Soňa Document type: Bachelor's theses
Year:
2015
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Bakalářská práce se zabývá stanovením obsahu fenolových látek v neobvyklých druzích zeleniny při různém způsobu pěstování. Byly vybrány tyto neobvyklé druhy zeleniny: laskavec trojbarevný (Amaranthus tricolor), kopretina věncová (Chrysanthemum coronarium), hořčice čínská listová (Brassica rapa var. komatsuna), hořčice čínská (Brassica juncea), mizuna a mibuna (Brassica rapa ssp. japonica). Tyto neobvyklé druhy se řadí mezi asijskou listovou zeleninu, která se v současnosti začíná rozšiřovat po celém světě. Listová zelenina obsahuje mimo jiné i fenolové látky, mezi které se řadí i rozsáhlá skupina flavonoidů. Flavonoidy jsou významné svojí biologickou aktivitou, snadnou dostupností a především pozitivními účinky na lidský organismus. Vybraná listová zelenina byla vypěstována na pokusném pozemku ve skleníku a na volné ploše. Obsahy fenolových látek byly stanoveny metodou vysokoúčinné kapalinové chromatografie. Ve vybraných rostlinách byly stanoveny obsahy dominantních látek. V laskavci trojbarevném byly stanoveny deriváty kávové kyseliny a rutin. V kopretině věncové byla stanovena chlorogenová kyselina, dikafeoylchinová kyselina a dikafeoylsukcinylchinová kyselina. V hořčici čínské listové a hořčici čínské byly stanoveny deriváty flavonolů a fenolové kyseliny. V mizuně a mibuně byly stanoveny deriváty flavonolů, fenolové kyseliny a indoly. Byly zjištěny významné rozdíly obsahových látek mezi skleníkem a záhonem. Ve většině případů bylo více obsahových látek na záhoně. My bachelor thesis dealed with determination of content of some phenolic compounds in some rare sorts of vegetable like Amaranthus tricolor, Chrysanthemum coronarium, Brassica rapa var. komatsuna, Brassica rapa ssp. japonica var. mizuna and mibuna, Brassica juncea. These uncommon species belonged to the asian leaf vegetable. At the present time these species are restrained over the whole world. Besides vitamins, these species of leaf vegetable contain also phenolic compounds like flavonoids, which reveal significant biological activity with positive effects on human health. The above mentioned sorts of vegetable were cultivated both on the experimental field on the open air and also in glasshouse. The content of phenolic derivatives was determined by high-performance liquid chromatography. In the selected plants were found these dominant compounds: Amaranthus tricolor contained derivatives of caffeic acid and rutin, in Chrysanthemum coronarium chlorogenic acid, dicaffeoyl acid and dicaffeoyl-succinylquinic acid. In the plants Brassica rapa var. komatsuna and Brassica juncea were determined derivatives of flavonols and phenolic acid, in varieties mizuna and mibuna derivatives of flavonols, phenolic acid and indols. Significant differences in the content of studied compounds was found between the plants cultivated under open air and in glasshouse. The plants cultivated under the open air have significantly higher content of studied compounds than those cultivated in glasshouse.
Keywords:
Amaranthus tricolor L.; Brassica juncea; Brassica rapa ssp. japonica; Brassica rapa var. komatsuna; Chrysanthemum coronarium L.; flavonoids; High - Performance Liquid Chromatography; phenolic compounds; Amaranthus tricolor L.; Brassica juncea; Brassica rapa ssp. japonica; Brassica rapa var. komatsuna; Chrysanthemum coronarium L.; fenolové látky; flavonoidy; vysokoúčinná kapalinová chromatografie Citation: VOCÍLKOVÁ, Soňa. Biologicky aktivní látky v neobvyklých druzích zeleniny . České Budějovice, 2015. bakalářská práce (Bc.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Zdravotně sociální fakulta
Institution: University of South Bohemia in České Budějovice
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Digital Repository of University of South Bohemia. Original record: http://www.jcu.cz/vskp/53920