Home > Academic theses (ETDs) > Bachelor's theses > Španělské potraviny s chráněným označením původu, potraviny s chráněným zeměpisným označením a zaručené tradiční speciality (masné výrobky)
Original title:
Španělské potraviny s chráněným označením původu, potraviny s chráněným zeměpisným označením a zaručené tradiční speciality (masné výrobky)
Translated title:
Protected Designation of Origin, Protected Geographical Indication and Traditional Specialty Guaranteed labelled foodstuffs made in Spain (meat foodstuffs)
Authors:
HUDCOVÁ, Klára Document type: Bachelor's theses
Year:
2015
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Bakalářská práce je zaměřena na téma ,,Španělské potraviny s chráněným označením původu, potraviny s chráněným zeměpisným označením a zaručené tradiční speciality (masné výrobky)". Jedná se o chráněné masné produkty Španělska. Práce je rozdělena do dvou částí. Nejprve představuji systém označování kvality potravin v Evropské unii, typy evropských ochranných označení, důvody zavedení ochranných značek, historii a proces přidělování ochranných označení. Hlavní část práce se věnuje jednotlivým masným produktům Španělska, oblastem jejich původu spolu s geograficko - klimatickým popisem a dalším specifikům. V závěru práce je zhodnocen význam chráněných označení pro výrobce, trh a spotřebitele. Závěrečná část práce je tvořena španělsky psaným resumé. This bachelor thesis is focused on the topic "Spanish foodstuffs with a Protected Designation of Origin, Protected Geographical Indication and Traditional Specialities Guaranteed (meat products)." It deals with protected meat products of Spain. The thesis is divided in two parts. Fisrt of all is presented the foodstuffs quality label system in the European Union, the types of European designations, the reasons of their introduction, the history and the allocation process of protected designations. The main part is dedicated to particular meat products of Spain, the areas of their origin with geographical climatic description and other specific. In conclusion, is evaluated the importance of protected designations for producers, market and consumers. The final part of the thesis is made by a summary in Spanish.
Keywords:
Protected Geographical Indication and Traditional Specialties Guaranteed; Spanish foodstuffs with a Protected Designation of Origin; Spanish meat products; potraviny s chráněným zeměpisným označením; zaručené tradiční speciality; španělské masné výrobky; španělské potraviny s chráněným označením původu Citation: HUDCOVÁ, Klára. Španělské potraviny s chráněným označením původu, potraviny s chráněným zeměpisným označením a zaručené tradiční speciality (masné výrobky). Č. Budějovice, 2015. bakalářská práce (Bc.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Filozofická fakulta
Institution: University of South Bohemia in České Budějovice
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Digital Repository of University of South Bohemia. Original record: http://www.jcu.cz/vskp/30119