Original title:
Informovanost zaměstnanců nemocnice v oblasti výživy se zaměřením na vzdělání
Translated title:
Awareness of hospital staff in respect of nutrition in connection with education
Authors:
Boukalová, Michaela ; Nováková, Alena (advisor) ; Křížová, Jarmila (referee) Document type: Master’s theses
Year:
2018
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Diplomová práce se zaměřuje na zaměstnance nemocnice, u nichž zjišťuje informovanost v oblasti výživy v souvislosti s jejich vzděláním. Cílem práce je zmapovat povědomí zaměstnanců nemocnice v oblasti výživy. Porovnat, jak se liší informovanost o dietním systému nemocnice u zaměstnanců nemocnice se základním, středoškolským a s vysokoškolským vzděláním. Porovnat, jak se liší informovanost o zásadách zdravého stravování u zaměstnanců nemocnice se základním, středoškolským a s vysokoškolským vzděláním. Zjistit od zaměstnanců, co si myslí, že ovlivňuje jejich stravovací návyky a dodržování zásad zdravého stravování. Teoretická část práce se zabývá obecným významem sacharidů, tuků, bílkovin a dalších důležitých látek pro organismus. Dále doporučeními pro zdravé a vyvážené stravování, pro přísun živin, tipy na sestavení vyváženého jídelníčku, dietní opatření při vybraných chorobách a důsledky špatné výživy na lidský organismus. V neposlední řadě je v práci zmíněn dietní systém a diety. K vypracování praktické části byla použita metoda dotazníkového šetření, které se zúčastnilo 168 zaměstnanců. Výzkumný soubor tvořili náhodně vybraní zaměstnanci nemocnice v různých věkových kategoriích s různým vzděláním. Výzkumný soubor byl rozdělen do 3 skupin podle vzdělání. Tyto 3 skupiny byly následně porovnávány....The diploma thesis focuses on hospital staff and their nutrition awareness in relation to their education. The aim of the thesis is to map the nutrition awareness of the employees in the hospital. Compare how the knowledge of the hospital dietary system differs among the staff with basic, secondary and tertiary education. Compare how the knowledge of healthy eating principles differs among the hospital staff with primary, secondary and tertiary education. Find out from employees what they think affects their eating habits and adherence to the principles of healthy eating. The theoretical part deals with the general meaning of carbohydrates, fats, proteins and other important substances for the organism. Furthermore, it deals with recommendations for healthy and balanced eating, nutrient supplementation, tips for a balanced diet, dietary measures for selected diseases and the consequences of poor nutrition on the human body. Last but not least, the dietary system and diets are mentioned in the work. A questionnaire survey method was used to draw up the practical part, where 168 employees were involved. The research group was made up of randomly selected hospital staff in different age categories with different education. The research group was divided into 3 groups by education. Then, these three...
Keywords:
carbohydrates; dietary system; fats; principles of healthy eating; Proteins; Bílkoviny; dietní systém; sacharidy; tuky; zásady zdravého stravování
Institution: Charles University Faculties (theses)
(web)
Document availability information: Available in the Charles University Digital Repository. Original record: http://hdl.handle.net/20.500.11956/100858