Original title:
Zjištění úrovně vědomostí o správné výživě u studentů bakalářského oboru tělesná výchova a sport
Translated title:
Determining the level of knowledge about proper nutrition at undergraduate students TV and sport
Authors:
JANEČEK, Marek Document type: Bachelor's theses
Year:
2018
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Cílem bakalářské práce je zjistit úroveň znalostí v oblasti stravování u studentů oboru tělesné výchovy a sportu a zjistit význam znalostí v oblasti výživy jako součásti studia oboru tělesné výchovy a sportu. Teoretická část obsahuje informace o zdraví, zdravém životním stylu, výživě a výživě ve sportu. Podrobněji jsou zde popsány složky výživy jako bílkoviny, tuky, cukry a vitamíny. Dále jsou zde uvedeny nejčastější poruchy příjmu potravy, jako je anorexie či bulimie, a nejčastější alternativní směry ve výživě. Praktická část se zabývá samotným zjišťováním znalostí u studentů oboru Tělesné výchovy a sportu. Úroveň znalostí jsme zjišťovali výzkumnou dotazníkovou metodou. Dotazníky byly předány studentům v rámci hodin. Šetření se účastnilo 73 studentů, jejichž vyplněné dotazníky byly vyhodnoceny pomocí grafů a tabulek. Na základě zjištěných výsledků byl vytvořen přehled o úrovni znalostí o správném stravování. Z výsledků vyplynulo, že skupina otázek, týkající se základních vědomostí o zdravé výživě, je na velmi dobré úrovni. Dále vyplynulo, že skupina otázek, týkající se pokročilejších vědomostí o zdravé výživě, je na dostačující úrovni. Bakalářská práce by dále mohla být přínosem pro vytvoření obsahu předmětu výživa ve sportu.The aim of the bachelor thesis is to determine the level of knowledge in the field of nutrition in students of physical education and sport and to determine the importance of knowledge about nutrition as part of the study of physical education and sport. The theoretical part contains information about health, healthy lifestyle, nutrition and nutrition in sport. In more detail, nutrition components such as proteins, fats, sugars, and vitamins are described. Here are also said the most common eating disorders, such as anorexia or bulimia and the most common alternative directions in the nutrition. The practical part deals detection of knowledge of students in the field of physical education and sport. The level of knowledge was detected by the research questionnaire method. Questionnaires were handed over to students during the lessons. The survey was attended by 73 students whose completed questionnaires were evaluated using graphs and tables. On the basic of detected the results, it was created an overview of the level of knowledge about good eating. From results show that a set of questions about the basic knowledge about healthy nutrition is at a very good level. It has also been shown that a group of issues relating to more advanced knowledge about healthy nutrition is at a sufficient level. The bachelor thesis could be further a contribution to creating the content of the subject of nutrition in sport.
Keywords:
carbohydrates; fats; health; healthy lifestyle; nutrition; proteins; vitamins; bílkoviny; cukry; tuky; vitamíny; výživa; zdraví; zdravý životní styl Citation: JANEČEK, Marek. Zjištění úrovně vědomostí o správné výživě u studentů bakalářského oboru tělesná výchova a sport. České Budějovice, 2018. bakalářská práce (Bc.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Pedagogická fakulta
Institution: University of South Bohemia in České Budějovice
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Digital Repository of University of South Bohemia. Original record: http://www.jcu.cz/vskp/55761