Original title:
Jídlo jako estetický objekt?
Translated title:
Food as an Aesthetic Object?
Authors:
TOMANOVÁ, Kateřina Document type: Bachelor's theses
Year:
2018
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Cílem bakalářské práce nazvané "Jídlo jako estetický objekt?" je představit teoretické předpoklady estetických koncepcí Jana Mukařovského a následně se je pokusit aplikovat na téma jídla. Dalším krokem pak bude nastínění psychické distance a estetického prožitku, které nám pomohou jídlo jako estetický objekt lépe pochopit. Ve třetí části si představíme několik autorů, kteří se věnují filosofii a estetice jídla, a mohou posloužit jako opora v našem zkoumání, neboť Jan Mukařovský se konkrétně k jídlu nevyjadřuje. Záměrem práce je objasnit, zda může být jídlo pojímáno esteticky.The aim of the bachelor thesis named "Food as an Aesthetic Object?" is to introduce the theoretical assumptions of the aesthetic concepts of Jan Mukařovský and then try to apply it to the theme of food. The next step will be the emphasis on psychical distance and aesthetic experience that will help us better understand food as an aesthetic object. In the third part we present some authors who deal with our topic and we can use them as a support in our research, because Jan Mukařovský doesn't express himself to theme of food. The intention of the thesis is to clarify whether food can be aesthetically conceived.
Keywords:
aesthetic experience; aesthetic object; Food; taste; chuť; estetický objekt; estetický zážitek; Jídlo Citation: TOMANOVÁ, Kateřina. Jídlo jako estetický objekt?. České Budějovice, 2018. bakalářská práce (Bc.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Filozofická fakulta
Institution: University of South Bohemia in České Budějovice
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Digital Repository of University of South Bohemia. Original record: http://www.jcu.cz/vskp/52041