Original title:
Obsah mono a disacharidů ve slazených nápojích a jejich vliv na zdraví.
Translated title:
Content of mono and disaccharides in soft drinks and their health impact.
Authors:
Haurová, Anna ; Hrnčířová, Dana (advisor) ; Dlouhý, Pavel (referee) Document type: Bachelor's theses
Year:
2018
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Souhrn Sacharidy tvoří neodmyslitelnou součást lidské potravy. Rozlišujeme je podle délky, využitelnosti, glykemické odezvy a chuti. Cukry najdeme především ve slazených nápojích a průmyslově zpracovaných potravinách. Konzumace prázdných kalorií v podobě slazených nápojů vede k překračování doporučené denní dávky jak cukrů, tak celkového energetického příjmu. To má negativní vliv na vznik mnoha civilizačních chorob jako je obezita, diabetes mellitus 2. typu, zubní kaz či deprese. Omezení příjmu slazených nápojů a průmyslově zpracovaných potravin, dodržování zásad zdravé výživy a dostatek pohybu pomáhá těmto chorobám předcházet.Carbohydrates are an integral part of human diet. We distinguish them according to their length, usability, glycemic respond and taste. Sugars are mainly found in sweetened beverages and processed food. Consuming empty calories in the form of sugar sweetened drinks leads to the recommended daily allowance of sugars and total energy intake is being exceeded. It has negative impact on risk of civilization diseases like obesity, type 2 diabetes mellitus, dental carries and depression. Limiting the intake of sweetened beverages and industrial processed foods, principles of healthy diet and enough of exercise helps to prevent these diseases.
Keywords:
carbohydrates; fructose; glucose; health; metabolism; sacharose; soft drinks; fruktóza; glukóza; metabolismus; sacharidy; sacharóza; slazené nápoje; zdraví
Institution: Charles University Faculties (theses)
(web)
Document availability information: Available in the Charles University Digital Repository. Original record: http://hdl.handle.net/20.500.11956/99109