Original title:
Vývoj spotřeby vybraných druhů zvěřiny v ČR v letech 1989 - 2010
Translated title:
Trends in the consumption of selected types wild animals in the Czech Republic in years 1995 - 2010
Authors:
GRANČAY, Josef Document type: Bachelor's theses
Year:
2015
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Tato práce je zaměřena na zhodnocení vývoje spotřeby zvěřiny v letech 1989 2010 v České republice. Porovnává nejen spotřebu, ale i složení a obsah živin s dalšími druhy nejvíce konzumovaného masa. Zvěřina nefiguruje v žebříčku spotřeby na nejvyšších pozicích. Práce shrnuje podmínky zpracování zvěřinového masa, jeho ošetření a zrání. Pojednává i o podmínkách prodeje zvěřiny, kdy zvláště zdůrazňuje potřebu a povinnost laboratorního vyšetření a zdravotní nezávadnosti masa. V práci je uveden i počet jednotlivých druhů zvěřiny a jeho vývoj za posledních 22 let. Přičemž je dán prostor ke srovnání. Spotřeba zvěřinového masa se mírně zvyšuje, prostor pro růst ale i nadále zůstává. This bachelor thesis is focused on the evaluation of game meat consumption trends from 1989 2010 in Czech Republic. Compares not only its consumption, but also the composition and and nutrient content to other most consumed meats, as game does not reach the top positions of consumption. The thesis summarizes the processing conditions of game, its handling and aging. It also deals with distribution regulations, putting emphasis on laboratory testing and wholesomeness of meat. The work presents the figures of various types of game and its development over the last 22 years. Where in the space is given for comparison. Game meat consumption increases slightly, but room for growth remains.
Keywords:
curing meat; meat; meat consuption; storage of meat; Venison; maso; skladování masa; spotřeba masa; zrání masa; Zvěřina Citation: GRANČAY, Josef. Vývoj spotřeby vybraných druhů zvěřiny v ČR v letech 1989 - 2010. České Budějovice, 2015. bakalářská práce (Bc.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Fakulta zemědělská a technologická
Institution: University of South Bohemia in České Budějovice
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Digital Repository of University of South Bohemia. Original record: http://www.jcu.cz/vskp/33804