Original title:
Využití škrobu a glycerinu k přípravě polymerních fólií s řízenou dobou života
Translated title:
Use of starch and glycerin in polymer films with controlled life span
Authors:
Almásyová, Zuzana ; Pospíšil, Ladislav (referee) ; Jančář, Josef (advisor) Document type: Master’s theses
Year:
2018
Language:
cze Publisher:
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická Abstract:
[cze][eng]
Tato diplomová práce se zabývá přípravou a testováním biologicky rozložitelných materiálu pro použití v obalovém průmyslu. Cílem práce je laboratorní příprava folií na bázi pšeničného škrobu, glycerolu, polyvinylalkoholu s přídavkem vhodného aditiva, kterým byla zvolena kyselina citronová. Bylo nalezeno vhodné složení splňující požadavky obalových folií. Nejlepších výsledků dosahují kvaternární směsi ze všech složek. Bylo zjištěno, že kyselina citronová může mít vliv na chemickou strukturu a tím ovlivní mechanické a termické vlastnosti a také stupeň rozpustnosti. Folie byly charakterizovány z hlediska mechanických vlastností pomocí tahové zkoušky a termické stability pomocí termogravimetrické analýzy s ohledem na fázovou strukturu. Struktura byla charakterizována infračervenou spektroskopií s Fourierovou transformací a konfokální laserovou rastrovací mikroskopií. Biologická rozložitelnost folie byla zkoušena prostřednictvím její rozpustnosti ve vodném prostředí.
This diploma thesis deals with preparation and testing of biodegradable materials for use in the packaging indrustry. The task of this work is to prepare set of laboratory made films based on wheat starch, glycerol, polyvinyl alcohol with the addition of a suitable additive, which has been selected as citric acid. A suitable composition meeting the requirements of the packaging foils has been found. Quaternary blends from all components achieve the best results. It has been found that citric acid can influence the chemical structure and thus affect the mechanical and thermal properities and also the degree of solubility. The films were characterized in terms of mechanical properities by tensile testing and thermal stability by means of thermogravimetric analysis with respect to the phase structure. The structure was characterized by Fourier transform infrared spectroscopy and confocal laser scanning microscopy. The biodegradability of the film was tested by its solubility in aqueous medium.
Keywords:
Biodegradable films; citric acid; crosslink; degree of swelling and solubility; glycerol; mechanical properties; polyvinyl alcohol; wheat starch; Biologicky rozložitelné folie; glycerol; kyselina citronová; mechanické vlastnosti; polyvynilalkohol; pšeničný škrob; stupeň botnání a rozpustnosti; síťování
Institution: Brno University of Technology
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Brno University of Technology Digital Library. Original record: http://hdl.handle.net/11012/80626