Original title:
Produkční schopnost býků Českého strakatého skotu
Authors:
LAPKOVÁ, Kristýna Document type: Bachelor's theses
Year:
2018
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Cílem bakalářské práce bylo vyhodnotit vybrané ukazatele vykrmovaných býků českého strakatého skotu v intenzivních podmínkách chovu v zemědělském podniku v Jihočeském kraji. Do hodnocení bylo zařazeno celkem 371 býků, data byla vyhodnocena za roky 2016 a 2017. Byla hodnocena živá hmotnost před porážkou, věk při porážce, průměrný denní přírůstek, netto přírůstek, hmotnost jatečně upraveného těla a jeho zatřídění dle SEUROP. Statistické zpracování dat bylo provedeno pomocí programu Microsoft Excel 2016 a Statsoft Statistica. Průměrný věk při porážce a živá hmotnost byly 586,2 dnů resp. 731,8 kg v roce 2016, v roce 2017 dosáhl 626,1 dnů resp. 749,5 kg. Hmotnost jatečně upraveného těla v roce 2016 činila 412,2 kg, následující rok se zvýšila o 8,9 kg. Netto přírůstek byl výrazně vyšší v roce 2016. Všechny uvedené rozdíly byly statisticky průkazné.Při zařazení do tříd zmasilosti dosáhlo 73,8 % třídy "U" s hmotností jatečně upraveného těla 426,3 kg, 25,1 % třídy "R" s hmotností jatečně upraveného těla 384,4 kg a 1,1 % třídy "E" s hmotností jatečně upraveného těla 497,3 kg. Při vyhodnocování vlivu porážkového věku na jednotlivé ukazatele byly mezi skupinami statisticky průkazné rozdíly. The aim of this bachelor thesis was to evaluate selected indicators of fattened bulls of the Czech Pied Cattle in intensive farming conditions in a farm in the South Bohemian Region. The total rating was included 371 bulls, the data were evaluated for years 2016 and 2017. The live weight before slaughter, the age at slaughter, the average daily gain, net gain, carcase weight and his classification according to SEUROP. Statistical data was processed using the program Microsoft Excel 2016 and Statsoft statistica. The average age at slaughter and live weight were 586.2 days respectively 731.8 kg in 2016, in 2017 reached 626.1 days respectively. 749.5 kg. The weight of the carcase in 2016 was 412.2 kg, the following year increased by 8.9 kg. The net gain increase was significantly higher in 2016. All these differences were statistically significant. When categorized into classes of meatiness, it reached 73.8 % of the class "U" with a carcase weight of 426.3 kg, 25.1 % of the "R" class with a carcass weight of 384.4 kg and 1.1 % of the "E" with a carcass weight of 497.3 kg. When evaluating the impact of the slaughter age on the individual indicators, the differences between the groups were statistically significant.
Keywords:
beef performance; Czech pied cattle; SEUROP; masná užitkovost; SEUROP; český strakatý skot Citation: LAPKOVÁ, Kristýna. Produkční schopnost býků Českého strakatého skotu. České Budějovice, 2018. bakalářská práce (Bc.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Fakulta zemědělská a technologická
Institution: University of South Bohemia in České Budějovice
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Digital Repository of University of South Bohemia. Original record: http://www.jcu.cz/vskp/53079