Original title:
Vliv kvality mleziva na růst a zdravotní stav telat
Authors:
RAJTROVÁ, Aneta Document type: Master’s theses
Year:
2018
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Diplomová práce shrnuje význam kvality mleziva, jeho složení a vlivu na růst a zdravotní stav telat. Mlezivo obsahuje důležité látky, které jsou nezbytné pro zdraví telete. Důležitým ukazatelem je hodnota celkové bílkoviny, ve které se odráží množství imunoglobulinů. Pro zdraví telete je důležité, aby včas přijalo dostatečné množství kvalitního mleziva a tím imunoglobulinů, které jsou nezbytné pro první týdny života. Důležitými aspekty jsou kvalita mleziva, které telti podáme, množství přijatého mleziva, technologie, důslednost a zodpovědnost personálu, se nám zpětně odrazí při kontrole mlezivové výživy telat, která se může provádět nekolika dále uvedenými metodami. Tyto aspekty ovlivňují zdravotní stav telat, růst a mnoho dalších ukazatelů v náledné produkci. Ve vlastní práci jsem se soustředila právě na tyto aspekty a do jaké míry se vzájemně ovlivňují, dále pak na zdravotní stav telat. Data, která mi poskytla Ing. Barbora Šitnerová, hlavní zootechnička v podniku Agraspol Předmíř a.s., byla zpracována do tabulek a grafů, ze kterých byly zjištěny statisticky významné výsledky. The thesis summarizes the importance of the quality of colostrum, its composition and impact on the growth and state of health of calves. Colostrum includes important substances necessary for the health of a calf. The value of overall protein in which the amount of immunoglobulins is reflected is a key indicator. It is important for the health of the calf that it receives sufficient amount of quality colostrum in time, gaining immunoglobulins necessary for the first weeks of life. Significant aspects include the quality of colostrum that we provide a calf with, the amount of colostrum consumed, technology, consistency and personnel responsibility, which reflect retrospectively during the inspection of colostrum nutrition of calves that can be carried out by several methods mentioned further. These aspects influence the state of health of calves, growth and many more indicators in the production that follows. In the work, I concentrated on these very aspects, the extent to which they interact as well as on the state of health of calves. The data that I was provided with by Ing. Barbora Šitnerová (principal livestock specialist of Agraspol Předmíř a.s.) was processed into tables and graphs from which statistically important results were learnt.
Keywords:
calf; colostrum; health; immunoglobulins; imunoglobuliny; mlezivo; tele; zdraví Citation: RAJTROVÁ, Aneta. Vliv kvality mleziva na růst a zdravotní stav telat. České Budějovice, 2018. diplomová práce (Ing.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Fakulta zemědělská a technologická
Institution: University of South Bohemia in České Budějovice
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Digital Repository of University of South Bohemia. Original record: http://www.jcu.cz/vskp/51566