Original title:
Využití obohaceného prostředí při výkrmu prasat
Authors:
ULMONOVÁ, Karolína Document type: Bachelor's theses
Year:
2018
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] V bakalářské práci byl řešena problematika vzniku kanibalismu při výkrmu prasat. Tento problém byl eliminován pomocí obohaceného prostoru, kdy se do kotce k prasatům umístily hračky. Třikrát během výkrmu bylo provedeno etologické pozorování, kde se sledovaly základní kategorie chování (odpočinek, příjem krmiva, stání, pohyb) a frekvenční kategorie chování (hra, agresivní chování). Změny v základních kategorií chování se začaly projevovat v polovině výkrmu. Prasata z pokusné skupiny více času odpočívala a stála. Naproti tomu prasata z kontrolní skupiny více času věnovala pohybu. Od začátku výkrmu byl mezi skupinami velký rozdíl mezi hrou a agresivním chováním. U prasat z kontrolní skupiny postupně projevy hry ustávaly a zvyšovalo se agresivní chování. Oproti tomu u pokusné skupiny se během výkrmu četnost hry zvyšovala a agresivní chování se postupně snižovalo. K úplné eliminaci však nedošlo. Kanibalismus v podobě okousaných ocásků se projevil ke konci výkrmu pouze u kontrolní skupiny.This bachelor thesis deals with the issue of cannibalism in the fattening of pigs. This problem has been eliminated through the enriched space where toys were placed in the pig pen. Ethological observations were performed three times during fattening, the basic categories of behaviour (rest, eating, standing, movement) and frequency categories of behaviour (play, aggressive behaviour) were observed. Changes in the basic categories of behaviour began to appear in the middle of fattening. Pigs from the experimental group rested and stood for longer period. On the other hand, pigs from the control group were moving more. From the beginning of the fattening there was a big difference between the game and the aggressive behaviour. The pigs in the control group gradually ceased to play the game and aggressive behaviour was increasing. Contrary to control group the frequency of play increased during fattening and the aggressive behaviour gradually decreased in the experimental group. However, there was no complete elimination of aggressive behaviour. Cannibalism in the form of barked tails appeared only in the control group at the end of fattening.
Keywords:
cannibalism; enriched space; ethology; fattening pigs; etologie; kanibalizmus; obohacený prostor; výkrm prasat Citation: ULMONOVÁ, Karolína. Využití obohaceného prostředí při výkrmu prasat. České Budějovice, 2018. bakalářská práce (Bc.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Fakulta zemědělská a technologická
Institution: University of South Bohemia in České Budějovice
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Digital Repository of University of South Bohemia. Original record: http://www.jcu.cz/vskp/50408