Original title:
Puškvorec obecný (Acorus calamus L.) jeho biologické účinky a možnosti využití
Translated title:
Sweet flag (\kur{Acorus calamus} L.) - its biological effects and possibilities of utilization
Authors:
PEKOVÁ, Lucie Document type: Bachelor's theses
Year:
2018
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Cílem bakalářské práce bylo zpracovat a shromáždit veškeré dostupné informace o puškvorci obecném (Acorus calamus). Nastínit jeho historický vývoj, poukázat na jeho biologické účinky a využití v různých odvětvích průmyslu jako je potravinářství, farmacie, výroba parfémů, ale i ochrana rostlin. U puškvorce obecného (Acorus calamus) je nejvíce potenciálu přisuzováno jeho oddenku. Dosud bylo izolováno mnoho biologicky aktivních látek z listů či oddenků. Z biologicky aktivních složek jsou v silici nejvíce zastoupeny asaron a -asaron. Právě tyto složky mají sedativní či antioxidativní účinek, ale využívají se i jako kardiovaskulární, protizánětlivé, antioxidační, antimikrobiální a jiné přípravky.The aim of this thesis was to compile and collect all available information about Acorus calamus. To outline its historical development, it has pointed to its biological effects and its use in various industres such as food, pharmacy, parfume production, but also in the plant protection. The most potential is attributed to its rhizome. Many bioactive components have been isolated from leaves and rhizomes. These bioactive compounds - asarone and -asarone are dominant compounds contained in the essential oil of Acorus calamus . These compounds that act as sedatives, antioxidants, but they are also used as cardiovascular, antiinflammatory, antimicrobial and other products.
Keywords:
Acorus calamus; biological properties; sweet flag; utilization; Acorus calamus; biologické vlastnosti; bylina; využití Citation: PEKOVÁ, Lucie. Puškvorec obecný (Acorus calamus L.) jeho biologické účinky a možnosti využití. České Budějovice, 2018. bakalářská práce (Bc.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Fakulta zemědělská a technologická
Institution: University of South Bohemia in České Budějovice
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Digital Repository of University of South Bohemia. Original record: http://www.jcu.cz/vskp/50326