Original title:
Vliv polymorfních variant kandidátního lokusu na spektrum mastných kyselin kravského mléka
Authors:
ZÁHORKOVÁ, Jana Document type: Master’s theses
Year:
2018
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Celosvětové studie poukazují na vliv polymorfismu vybraných genů na mléčnou produkci a obsah mastných kyselin. Cílem diplomové práce byla genotypizace kandidátního lokusu FASN se zaměřením na mléčnou užitkovost a spektrum mastných kyselin v závislosti na genotypu. V práci je popsána charakteristika kravského mléka, mléčného tuku a mastných kyselin v mléčném tuku. Dále se práce zabývá genomem skotu a potenciálním vlivem polymorfismu kandidátních genů ovlivňující mastné kyseliny mléčného tuku. Genotypy pro FASN byly stanoveny metodou PCR-RFLP, mléčná užitkovost vybraných dojnic byla statisticky hodnocena podle ukazatelů mléčné produkce za 1. laktaci v jednotlivých chovech a stanovení mastných kyselin proběhlo pomocí spektrofotometrie s následným statistickým vyhodnocením. Výsledné genotypy u vybraných chovů byli pouze dva, genotyp GG s vyšší relativní četností než genotyp AG. Z výsledků není patrný žádný statisticky prokazatelný rozdíl mezi genotypy pro FASN v závislosti na mléčnou užitkovost a spektrum mastných kyselin.Global studies show the effect of polymorphism of selected genes on dairy production and fatty acid spectrum. The aim of the diploma thesis was genotyping of candidate FASN locus with a focus on milk yield and fatty acid spectrum depending on genotype. The thesis describes the characteristics of cow's milk, milk fat and fatty acids in milk fat. Furthermore, the thesis deals with the genome of cattle and the potential influence of polymorphism of candidate genes affecting fatty acids of milk fat. Genotypes for FASN were determined by the PCR-RFLP method, the milk yield of selected dairy cattle was statistically evaluated according to the milk production indices for 1st lactation in individual breeds, and the determination of fatty acids was performed by spectrophotometry followed by statistical evaluation. The resulting genotypes in selected breeds were only two, the GG genotype with a higher relative frequency than the genotype AG. There is no statistically significant difference between FASN genotypes depending on the milk yield and the fatty acids spectrum.
Keywords:
FASN; fatty acid synthase; fatty acids; milk; milk fat; FASN; mastné kyseliny; mléko; mléčný tuk; syntáza mastných kyselin Citation: ZÁHORKOVÁ, Jana. Vliv polymorfních variant kandidátního lokusu na spektrum mastných kyselin kravského mléka. České Budějovice, 2018. diplomová práce (Ing.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Fakulta zemědělská a technologická
Institution: University of South Bohemia in České Budějovice
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Digital Repository of University of South Bohemia. Original record: http://www.jcu.cz/vskp/46704