Original title:
Polymorfismus kandidátního lokusu a jeho vliv na technologickou jakost mléka
Authors:
ŠVARCOVÁ, Monika Document type: Master’s theses
Year:
2018
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Tato diplomová práce vznikla při studiu vlivu polymorfních variant lokusu mléčného proteinu betakaseinu (BCN) na znaky produkce a technologickou jakost mléka. Genotypy -kaseinu (gen CSN2) byly stanoveny metodou PCR-RFLP. Stanovení genotypů AA, AB a BB bylo uskutečněno u 731 dojnic. Výsledky genotypových frekvencí prokázaly, že genotyp BB byl ve zkoumané populaci zastoupen zhruba pětkrát častěji než heterozygoti AB a třicetkrát častěji než homozygoti AA. U 418 vzorků byl analyzován vliv genotypů BCN na produkci a složení mléka. V této části nebyl zjištěn statisticky významný vliv genotypů či alel. Následná analýza vlivu genotypů a alel na syřitelnost a kysací schopnost mléka proběhla u 119 vzorků. Výsledky nepotvrdily statisticky významný efekt na koagulaci mléka. V analýze jogurtového testu se projevil vliv genotypů. To by mohlo znamenat, že genotyp AA je spojen s vyšší kysací schopností a genotyp AB s nejnižší. Ovšem výsledky mohly být ovlivněny nižší četností souboru a nerovnoměrnou frekvencí genotypů ve zkoumané populaci.This thesis was developed to study the influence of polymorphic variants of the milk protein locus betacasein (BCN) on the production and technological quality of the milk. The genotypes of -casein (CSN2 gene) were determined by the PCR-RFLP analysis. The determination of genotypes AA, AB and BB was made in 731 dairy cows. The results of genotype frequencies showed that genotype BB represented roughly five times more frequently than the heterozygotes AB and thirty times more frequently than AA homozygotes in the population under study. The effect of the BCN genotypes on the production and composition of milk was analyzed in 418 samples. No statistically significant effect of genotypes or alleles was found in this section. Subsequent analysis of the influence of genotypes and allele on the coagulation and the determination of titratable ability of the milk was performed on 119 samples. The results did not confirm a statistically significant effect on milk coagulation. The yogurt test showed genotypic effects. This could mean that genotype AA is associated with higher milk acidity and AB genotype with lower. However, the results could be affected by lower frequency of the population and an uneven frequency of genotypes in the population surveyed.
Keywords:
betacasein; CSN2; genetic polymorphism; milk; milk proteins; betakasein; CSN2; genetický polymorfismus; mléko; mléčné proteiny Citation: ŠVARCOVÁ, Monika. Polymorfismus kandidátního lokusu a jeho vliv na technologickou jakost mléka. České Budějovice, 2018. diplomová práce (Ing.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Fakulta zemědělská a technologická
Institution: University of South Bohemia in České Budějovice
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Digital Repository of University of South Bohemia. Original record: http://www.jcu.cz/vskp/46701