Original title:
Vazba mezi produktivitou práce a konkurenceschopností podniků
Translated title:
The Link between Labour Productivity and Firm Competitiveness
Authors:
ZEMAN, Radek Document type: Master’s theses
Year:
2018
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Cílem této práce je posoudit vazbu mezi produktivitou práce a konkurenceschopností podniků. Nezbytnou podmínkou je nejdříve určit vhodné ukazatele měřící konkurenceschopnost. Vazba je zkoumána u malých a středních podniků působících ve zpracovatelském průmyslu, konkrétně v oddíle CZ-NACE 10. Výroba potravinářských výrobků. Nejdříve je provedena analýza vývoje produktivity práce a zvolených ukazatelů měřících konkurenceschopnost, konkrétně se jedná o ukazatele rentability tržeb (ROS) a aktiv (ROA), běžné likvidity a indexu IN05. Poté je za pomoci korelační a regresní analýzy zjišťován vztah mezi produktivitou práce a konkurenceschopností měřenou pomocí zvolených ukazatelů. Z výsledků byl zjištěn významný pozitivní vztah mezi produktivitou práce a ukazateli ROA a ROS. Malé a střední podniky působící v potravinářském průmyslu tak mohou prostřednictvím zvyšování produktivity práce zvyšovat hodnoty ukazatelů rentability ROA a ROS, a tím také zvyšovat svou konkurenceschopnost. Tyto ukazatele se rovněž projevily jako vhodný nástroj pro měření konkurenceschopnosti podniku, zejména pak v potravinářském průmyslu ČR. U běžné likvidity a indexu IN05 se vazba s produktivitou práce nepodařila blíže vysvětlit.The goal of this thesis is to assess the link between labour productivity and firm competitiveness. An indispensable condition is to identify appropriate indicators measuring competitiveness. The link is examined in small and medium-sized companies active in manufacturing industry, specifically in section CZ-NACE 10. Manufacture of food products. First, an analysis of labour productivity and selected competitiveness indicators is made. Selected competitiveness indicators are Return on Assets (ROA), Return on Sales (ROS), Current Liquidity and index IN05. The relationship between labour productivity and competitiveness measured by selected indicators is examined by correlation and regression analysis. The significant positive link was found between labour productivity and competitiveness measured by ROA and ROS. Small and Medium-sized companies active in food industry can improve their ROA and ROS, and through this also competitiveness, by increasing their labour productivity. These indicators have also proved to be an appropriate tool for measuring the competitiveness of the company, especially in the food industry in the Czech Republic. The link between labour productivity and competitiveness measured by current liquidity and index IN05 was not explained in more detail.
Keywords:
competitiveness; food industry; labour productivity; return on assets; return on sales; small and medium-sized enterprises; konkurenceschopnost; malé a střední podniky; potravinářský průmysl; produktivita práce; rentabilita aktiv; rentabilita tržeb Citation: ZEMAN, Radek. Vazba mezi produktivitou práce a konkurenceschopností podniků. České Budějovice, 2018. diplomová práce (Ing.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Ekonomická fakulta
Institution: University of South Bohemia in České Budějovice
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Digital Repository of University of South Bohemia. Original record: http://www.jcu.cz/vskp/46393