Original title:
Analýza prostředí hotelového zařízení
Translated title:
Analysis of the Hotel Environment
Authors:
FERDOVÁ, Jaroslava Document type: Bachelor's theses
Year:
2018
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Práce je zaměřena na analýzu vnějšího a vnitřního prostředí vybraného hotelového zařízení, jež je souhrnně nazývána jako situační analýza. Na základě studia odborné literatury se literární rešerše zaměřuje na určení vnitřního a vnějšího prostředí a následně jsou popsány nástroje situační analýzy. Východiskem praktické stránky této práce je využití základních metod situační analýzy k posouzení jednotlivých faktorů a vlivů působících na chod podniku, určení odpovídající strategie a návrh na zlepšení situace hotelového zařízení. Nejprve jsou vymezeny vlivy působící z vnějšího prostředí na hotelové zařízení skrze PESTE analýzu a následně je určena míra a významnost těchto vlivů. Pro zhodnocení aspektů konkurenčního prostředí je využit Porterův model pěti konkurenčních sil. Rozbor portfolia je zpracován na základě BCG matice. Díky interním zdrojům hotelového zařízení byla vypracována geografická a demografická segmentace hostů. U veškerých analýz jsou stanoveny závěry hodnotící konkrétní hlediska dílčích analýz. Konečné výsledky jsou zaneseny do SWOT analýzy, která slouží ke stanovení strategie a doporučení návrhu na zlepšení stávající situace. This thesis deals with situational analysis of selected hotel. Firstly, the important part of literature research is the general definition of the external and internal environment. After that are described main tools of the situation analysis. Collecting primary information sources is done by internal data of the company and by external market research. The main content of this bachelor thesis defines detailed analysis of external environment by using PESTE method. Elements of this method are described and then is assess impact of each factor. To evaluate the Hotel's portfolio is used BCG matrix and by using Porter's five forces analysis it is possible to find out how to competitive environment affect the company. On the base of internal data of the company is made a demographic and geographic segmentation of Hotel's guests. With the empirical knowledge from each data, solutions to the problem are established. To summary data form each analysis is used SWOT method with processed strategy suggestion.
Keywords:
BCG matrix; PESTE analysis; Porters's five forces.; Segmentation; Situational analysis; SWOT analysis; BCG matice; PESTE analýza; Porterův model.; segmentace; Situační analýza; SWOT analýza Citation: FERDOVÁ, Jaroslava. Analýza prostředí hotelového zařízení. České Budějovice, 2018. bakalářská práce (Bc.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Ekonomická fakulta
Institution: University of South Bohemia in České Budějovice
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Digital Repository of University of South Bohemia. Original record: http://www.jcu.cz/vskp/53519