Original title:
Fyziologie a ekologie saprotrofních basidiomycet degradujících mrtvou rostlinou biomasu
Translated title:
Physiology and ecology of saprotrophic basidiomycetes degrading dead plant biomass
Authors:
Valášková, Vendula ; Baldrian, Petr (advisor) ; Tomšovský, Michal (referee) ; Koukol, Ondřej (referee) Document type: Doctoral theses
Year:
2009
Language:
eng Abstract:
[eng][cze] (in English) My theis is focused on soil saprotrophic basiďomycetes, their role in the decomposition of dead plarrt biomass and intera.tioÍts with other members of microbiď community since these fungi play a particularly important role in biotransformation of soil organic matter arrd thereíorealso in the cycling of carbon and mineral nutrients. Three litter.decomposing basiďomycete isolratď from Quelvts petrueo Íorat: Eypholotna tascicularc, Rhodocolly bi,a butgrnrca ard Ggrnnopn sp., efficiently degrarled oak litter unrler both sterile and nonsterile conditions, but the rate of degradation and lignocellulolytic enzyme produc- tion considerably diftbred among isolates. Geuerally, the degrarlation camed by these iso- lates resembled decay caused by whiterot fungi. The fungi produced a broad range of lignocellulose-degrading enzyme: laccase, Mn- peroxidase, endo-I,4-p glucanase, endo-l,4 d >rylanase,p-glucosidase and iJ-xylosidase. Saprotrophic basidiomycetes thus probably contribute to the observed spatial variability in extrarellular enzyme activities in the up per srril horizon in oak forest. Spatial differences in eDzymeactivities were accompanied by diffe.rencesin the microbial commutrity composition, the relative amount of fungal biomass decreased with soil depth. The vertical gradients in soil...Souhrn Práce se zabýví saprotrofními basidiomycety rozklrádajícímiodumřelou rostlinou biomasu, ktere se qýraznou měrou podílí na rozkladu orgarricke hmoty v půdě a tím i na koloběhu uh]ftu a minerráJníchlátek v prostředí. Pozornost je věnována jejich roli při degradaci opadu a dřeva a jejich vlivu na mikrobirí.lníspolďenstvo. V experimentech byly pouŽity tři basiďomycete izolovarréz opadu dubového |esa: Hypholomo fascicularc, Rhodocolly- bi'a butyracca a Gwnoplls sp. Ačkoli všechny tři kmeny degradovaly duboqý opad za sterilních i nesterilních podmínek, rychlost degradace a produkce extracelulárních enzymů zodpovědných za degradaci se mezi jednotliqimi izoláty qý'razně lšila. Všeobecně však bylo možno rozklad způsobenýtěmito houbami přirovnat k typu rozkladu způsobeného houbami bíléhniloby. Všechny izoláty produkovaly lakáau, ma.nganovou perofdázu, en. doglukarrázu, endoxylanáa, y'.glukozidrízu a B-rylozidrázu' Díky lokráJnímuvýskytu mohly tyto houby způsobit prostorovou variabilitu širokéhospektra produkovaných enzymových aktivit. Prostorovi{ variabilita enzymových aktivit byla v ruzných hloubkrích horizontu pozorována současněs mlrožstvímhoubové biomasy a rovněž se složenímmikrobiálního společenstva. Gradient těchto veličin byl pozorovatelný v měřítku menšímnežjsou jed. notlivé půdníhorizonty' Houby během...
Institution: Charles University Faculties (theses)
(web)
Document availability information: Available in the Charles University Digital Repository. Original record: http://hdl.handle.net/20.500.11956/93760