Home > Academic theses (ETDs) > Bachelor's theses > Rizikové faktory aterogeneze a porovnání stravovacích návyků českých a německých pacientů s manifestovanou aterosklerozou
Original title:
Rizikové faktory aterogeneze a porovnání stravovacích návyků českých a německých pacientů s manifestovanou aterosklerozou
Translated title:
Risk factors of atherogenesis and comparsion of nutritious habits of czech and german patients with manifestation of atherosclerosis
Authors:
Mariánusová, Denisa ; Tuka, Vladimír (advisor) ; Vilikus, Zdeněk (referee) Document type: Bachelor's theses
Year:
2017
Language:
cze Abstract:
Kardiovaskulární onemocnění představují ve vyspělých zemích navzdory neustále se zlepšující úrovni lékařské péče a časnějšímu záchytu aterosklerotického postižení cév stále nejčastější příčinu mortality. Obsahem teoretické části této práce je aterosklerotického procesu a rozbor nejvýznamnějších rizikových faktorů. Dále jsou zde popsány projevy manifestovaných forem aterosklerózy a značná část práce je také zaměřena na nutriční prevenci. Praktická část práce si dává za cíl zjišťovat stravovací návyky a přítomnost významných rizikových faktorů aterosklerózy u českých a německých pacientů manifestovanou určitou formou aterosklerózy. Dále se porovnávají rozdíly ve stravovacích návycích mezi těmito dvěma skupinami pacientů. Do výzkumu bylo zařazeno celkem 52 pacientů, 32 německých a 20 českých. Jednalo se o pacienty po prodělaném infarktu myokardu, cévní mozkové příhodě, dále pacienty diagnózou anginy pectoris, ischemické choroby dolních končetin a s ní aorty nebo po operaci tohoto aneuryzmatu. Sběr dat se prováděl kvantitativní Výzkum potvrdil přítomnost minimálně tří hlavních rizikových faktorů aterosklerózy až u 80 % pacientů. Nejčastější u sledovaných pacientů byl výskyt infarktu myokardu (44 %), následovaný ischemickými chorobami dolních končetin (27 %). Při porovnávání stravovacích návyků českých a...
Keywords:
atherosclerosis; cardiovascular disease; eating habits; nutrition; prevention; risk factors; ateroskleróza; kardiovaskulární onemocnění; prevence; rizikové faktory; stravovací návyky; výživa
Institution: Charles University Faculties (theses)
(web)
Document availability information: Available in the Charles University Digital Repository. Original record: http://hdl.handle.net/20.500.11956/90659