Original title:
Příjem organických kyselin z potravy a vliv na tvrdé zubní tkáně
Translated title:
The intake of food organic acids and the influence on hard dental tissues
Authors:
Procházková, Nikola ; Krugová, Alena (advisor) ; Zavřel, Viktor (referee) Document type: Bachelor's theses
Year:
2017
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Tato bakalářská práce se zabývá vlivem organických kyselin na tvrdé zubní tkáně. Teoretická část je zaměřena na stavbu zubu-skloviny, zuboviny a cementu a samozřejmě jednotlivým organickým kyselinám. Dále pak je teoreticky popsáno onemocnění-zubní eroze, které jsou způsobeny kyselinami. Praktická část je tvořena zhodnocenými dotazníky. Otázky v dotazníku jsou formulovány tak, aby zodpověděli cíle, které jsem si vytyčila. Dotazník byl ve dvou formách. První forma byla elektronická a byla umístěna na internetu. Na tento dotazník odpovědělo 65 respondentů. Druhá forma byla tištěná a byla umístěna v čekárně zubního oddělení polikliniky na Černém mostě. Celkový počet respondentů bylo 102. Po vyhodnocení dotazníkového šetření jsem stanovila riziko vzniku erozí. Dotazníkové šetření také mělo odhalit subjektivní pocit pacientů po požití organických kyselin.This bachelor thesis deals with the influence of organic acids on hard dental tissue. The theoretical part is focused on the construction of tooth-enamel, dentin and cement and, of course, to individual organic acids. Furthermore, the disease-dental erosion caused by acids is theoretically described. The practical part consists of evaluated questionnaires. Questions in the questionnaire are formulated to respond to the goals I have set out. The questionnaire was in two forms. The first form was electrocnic and was placed on the Internet. 65 respondents answered this questionnaire. The second form was printed and was placed in the waiting room of the dental clinic in Černý most. The total number of respondents was 102. After evaluating the questionnaire survey, I identified the risk of erosion. The questionnaire survey should also reveal the subjective feeling of patients after ingestion of organic acids.
Keywords:
eatables; enamel; erosion; organic acids; eroze; organické kyseliny; potraviny; sklovina
Institution: Charles University Faculties (theses)
(web)
Document availability information: Available in the Charles University Digital Repository. Original record: http://hdl.handle.net/20.500.11956/90326