Original title:
Studium antioxidačních komponent v plodech Lycium barbarum
Authors:
Zvonek, Martin Document type: Bachelor's theses
Year:
2016
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Předložená bakalářská práce byla zaměřena na studium obsahových látek v kustovnici cizí (Lycium barbarum). První část práce je věnována literární rešerši, která je zaměřena na obsahové látky a na rešerši studií, které se zabývají vlivem kustovnice na lidské zdraví. V druhé části práce, experimentální, byl stanoven obsah celkových polyfenolických sloučenin, pomocí metody FRAP hodnocena redukční síla a pomocí radikálu DPPH stanovena antiradikálová aktivita. Plody kustovnice jsou významným zdrojem zdraví prospěšných látek. Ze studií vyplynulo, že jsou unikátní především díky vysokému obsahu karotenoidů a specifických proteoglykanů. Kustovnice hraje významnou roli v tradiční medicíně. Její plody se používají především jako tonifikační prostředek a doporučují se jako doplněk stravy. Námi získané výsledky potvrdili vysoký obsah antioxidační síly (FRAP 2,47 mmol EAA; DPPH 0,58 mmol TEAC) a celkových polyfenolických sloučenin (434 mg/L GAE).This bachelor thesis was focused on the study of substances contained in the Lycium barbarum. The first part is focused on a literature researches, which is concentrated on the studies which deal with the influence of Lycium barbarum on the human health. In the second part, experimental, was determined content of total polyphenolic compounds, by methods FRAP was evaluated the reducing power and by DPPH radical was determinated antiradical activity. Berries from Lycium barbarum are an important source of health beneficial substances. The studies showed that there are unique thanks to its high content of carotenoids and specific proteoglycans. Lycium barbarum has got an important role in traditional medicine. Berries from Lycium barbarum are used primarily as a tonification substances and are recommended as a dietary supplement. Our obtained results confirmed a high content of antioxidant power (FRAP 2.47 mmol EAA; DPPH 0.58 mmol TEAC) and high content of total polyphenolic compounds (434 mg/L GAE).
Keywords:
antioxidanty; Lycium barbarum; tradiční medicína; zdraví prospěšné látky