Název:
Řízená fermentace pomocí sledování produkce oxidu siřičitého
Autoři:
Osička, Dominik Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2016
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Tato bakalářská práce se zabývá problematikou řízené fermentace pomocí sledování oxidu uhličitého a senzorickým vyhodnocením tří vín, které měly různé podmínky fermentace. V literární části je přiblížena alkoholová fermentace a její produkty. Dále jsou v této části popsány biosenzory a senzory využívající se ve vinařství. V experimentální části se nachází stručný popis odrůdy Tramín červený. Dále následuje popis, průběh a metody výroby vín a soubor analytických a senzorických metod, které se prováděly. Na závěr jsou zhodnoceny a popsány jednotlivé výsledky vín.The bachelor thesis is concerned with the problem of controlled fermentation by monitoring carbon dioxide and sensory evaluation of three wines. These wines had different fermentation conditions. The theoretical part of the thesis is about alcoholic fermentation and its products. These part of text also describes biosensors and sensors use in oenology. The practical part includes a description of the variety Gewürztraminer. There are described a processes and methods of production of wines and a set of analytical and sensory methods which were performed. Results of individual wines are described in the end of work.
Klíčová slova:
alkoholová fermentace; biosenzory; oxid uhličitý; senzory pro monitorování oxidu uhličitého; tramín červený