Original title:
Detekce apikulátních a ušlechtilých kvasinek v kvasícím moštu pomocí PCR
Authors:
Kosek, Filip Document type: Master’s theses
Year:
2016
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] V rámci této diplomové práce bylo zkoumáno, jak moc ovlivňuje charakter vína apiku-látní kvasinka Metschnikowia pulcherrima. Za tímto účelem byla vyrobena dvě vína z odrůdy Ryzlink vlašský stejným technologickým postupem s tím rozdílem, že do dvou oddělených moštů byl přidán zákvas s odlišnými kvasinkami. Literární část práce pojednává obecně o kvasinkách, které jsou používány ve vinařství. Popsány jsou jak apikulátní, tak i ušlechtilé kvasinky. V této části je také roz-vedena problematika polymerázové řetězové reakce a jí podobné metody. Metodika se zaobírá možnostmi izolace DNA kvasinek rodu Metschnikowia pulcherrima z kvasícího moštu a následnou kvantifikací kvasinek pomocí metody Real-time PCR. Z hodnocení a porovnání vín, kterého se zúčastnili laici i odborná veřejnost, vyplynulo, že kvasinka ovlivňuje zásadním způsobem charakter vína.In this diploma thesis we investigate how wine characteristics is influenced by the apiculate wine yeast Metschnikowia pulcherrima. For this purpose, two wines of a grape variety Welschriesling were manufactured using an identical technological approach with the only distinction: two separated musts were supplied with broth containing different yeasts. The literary part of the thesis discusses yeasts used in winery in general. We describe both apiculate yeasts and Saccharomyces. In this part, we also further discuss the polymer chain reaction and similar methods. The experimental part deals with possibilities of Metschnikowia pulcherrima DNA isolation from fermenting must and the subsequent quantification of yeasts with help of the real-time PCR method. After evaluation and comparison of the wines, where both general and expert public participated, it was concluded that the yeasts substantially influence the wine cha-racteristics.
Keywords:
kvasinky; Metschnikowia pulcherrima; Real-time PCR