Original title:
Analytické metody pro stanovení sacharidů v moštu a víně
Authors:
Jarůšková, Aneta Document type: Bachelor's theses
Year:
2016
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Literární část této bakalářské práce seznamuje čtenáře s chemickými vlastnostmi sacharidů, které se nejvíce podílejí na celkové charakteristice vína. Jedná se především o glukózu, fruktózu a sacharózu. Bylo uvedeno rozdělení analytických metod, které se využívají ke stanovení sacharidů v moštu a ve víně a na základě prostudovaných studií uvedeny trendy, které se v této oblasti v současné době využívají a které vedou ke zvýšené účinnosti pro stanovení sacharidů. V experimentální části byly ke stanovení redukujících cukrů u dvou vzorků bílých vín využity dvě titrační metody. Analýza vzorků proběhla také na spektrometrickém přístroji ALPHA. Na základě praxe a poznatků z literatury byly metody porovnány z hlediska přesnosti, obtížnosti, časové náročnosti a finančních nákladů spojených s jejich užíváním.Literary part of this thesis introduces the readers with the chemical properties of carbohydrates, which are the most important for total characteristics of the wine. The most represented carbohydrates are glucose, fructose and sucrose. It summarized the distribution of analytical methods for determination of carbohydrates in must and wine. Based on studies there were presented trends which are in this area currently used and which lead to increasing efficiency for the determination of carbohydrates. In the experimental part was for determine the reducing sugars in the two samples of white wine used two titration methods. Analysis of samples was also determined by spectrometric instrument ALPHA. Methods were compared from the aspects of accuracy, difficulty, time demands and financial costs associated with their application based on the experiment and knowledge of the literature.
Keywords:
chemická analýza; chromatografie; elektrochemické metody; enzymatické metody; sacharidy; spektrometrie; titrační metody