Original title:
Znojemsko, jeho integrovaná produkce a bioprodukce révy vinné
Authors:
Čurdová, Jiřina Document type: Bachelor's theses
Year:
2016
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Cílem této bakalářské práce na téma Znojemsko, jeho intergrovaná produkce a bioprodukce révy vinné je zhodnotit celkovou produkci a význam integrované produkce a bioprodukce hroznů révy vinné na Znojemsku. Popsána je historie vinohradnictví a vinařství ve Znojemské vinařské podoblasti, vinařská legislativa a systémy pěstování vinné révy v ČR. Pozornost byla věnována charakteristice Znojemské vinařské podoblasti, přírodním, geologickým a klimatickým podmínkám. V samostatné práci jsem shromáždila získaná data o Znojemské vinařské podoblasti a vypracovala z nich tabulkový a grafický přehled, popsány zde byly vinařské obce, charakteristické odrůdy pro Znojemsko s průměrnými hodnotami sklizně. Dále jsem představila dva podniky zabývající se integrovanou produkcí (Zemědělské družstvo Hodonice a Vinné sklepy Lechovice, spol. s.r.o.) a jeden podnik hospodařící ekologickou produkcí vinné révy (Vinařství Barabáš), které jsou klíčové pro Znojemsko. Také jsem představila dvě vinařství, která se zabývají malovýrobou vína ve znojemské vinařské podoblasti a uvedla získané hodnoty ze sklizně hroznů vinné révy (Vinařství Sádek, s.r.o. a Vinařství rodiny Čurdovi).The aim of this bachelors work with theme The Znojmo region, its integrated production and bio-production of grape wine is to rate the whole production and the meaning of integrated production and bio-production of grape wine in the region of Znojmo. It describes the history of viticulture and wine making in sub-region of Znojmo and also the legislation and systems of wine growing in Czech republic. The attention was paid to characteristics of wine growing sub-region of Znojmo, geological and climatic conditions. The gathered data about wine growing were displayed in tabular and graphic tables where i described grape yards in villages of the region, the characteristic types of wine with the average values of yield. Then I introduced two companies which concentrate on integrated production (Zemědělské družstvo Hodonice and Vinné sklepy Lechovice) and one grape yard with organic production (Vinařství Barabáš) which are key for the region. I also introduced smaller grape yards which concentrate on growing and making wine in this region and presented gathered information from harvest of grapevine (Vinařství Sádek, s.r.o. a Vinařství rodiny Čurdovi).
Keywords:
ekologická produkce; integrovaná produkce; produkce hroznů; znojemská vinařská podoblast