Original title:
Výživa onkologických pacientů
Authors:
Grossová, Lucie Document type: Bachelor's theses
Year:
2016
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Cílem bakalářské práce bylo sestavit nutriční doporučení týkající se pacientů s nádorovým onemocněním a vypracovat ukázkový jídelní lístek pro tyto pacienty. První kapitola je věnována obecnému popisu nádorových onemocnění. Také jsou zde popsány zevní a genetické vlivy, podílející se na vzniku onkologických onemocnění. Další kapitoly se zabývají hodnocením nutričního stavu u onkologicky nemocných a komplikacemi, které mohou pacienty doprovázet při nedostatečné výživě. Čtvrtá kapitola popisuje možnosti nutriční podpory u pacientů s nádory. Poslední kapitola zahrnuje výživová doporučení a vybraná nutriceutika, která mají protektivní účinek před vznikem některých typů nádorů.The aim of the thesis was to create nutritional recommendations for patients with cancer and to develop sample menus for these patients. The first chapter is devoted to a general description of cancer. Also described herein are outer and genetic factors involved in the occurrence of cancer diseases. Other chapters deal with the evaluation of nutritional status of cancer patients and complications that may accompany patients with insufficient nutrition. The fourth chapter describes the possibilities of nutritional support for cancer patients. The last chapter includes nutrition recommendations and Nutriceutics selected which have a protective effect against some types of cancer.
Keywords:
malnutrice; nutriční podpora; nádorová onemocnění; onkologický pacient; prevence; výživa