Original title:
Vliv přídavku pivovarského mláta na kvalitu pekařských výrobků
Authors:
Ratiborská, Silvie Document type: Master’s theses
Year:
2016
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] V teoretické části diplomové práce je popsán proces výroby sladu, který zahrnuje pří-jem a čištění zrna, máčení, klíčení, hvozdění a odkličování. Jsou popsány základní druhy sladů. V další části je popsáno pivovarnictví, které zahrnuje výrobu mladiny, získání mláta a následná výroba piva. Poslední zaměřením práce je především využití pivovar-ského mláta, které vzniká při výrobě mladiny. Práce, kromě literární rešerši obsahuje i praktickou část, která je zaměřena na přídavek mláta do pekařských výrobků a to jak v čerstvé formě, tak v sušené.The theoretical part describes the malting process, which includes a receiving and grain cleaning, soaking grain, germination and kilning. They describe the basic types of malts. The next section describes the brewing industry, which involves the production of wort, spent grains and subsequent production of beer. The latest focus of work is pri-marily the use of brewery-spent grains which created in the production of wort. Work, in addition to literature review also includes a practical part, which focuses on the addi-tion of spent grains into baked goods and fresh both in form and in dried.
Keywords:
mladina; mláto; slad