Original title:
Studium antioxidantů ve vybraných druzích koření pomocí moderních analytických metod
Authors:
Lacková, Zuzana Document type: Master’s theses
Year:
2016
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Koření je pro člověka přirozeným zdrojem přírodních látek, z nichž jsou zastoupeny převážně fenoly a flavonoidy, které mají antioxidativní účinky. V této práci byla nejmodernější a nejvyspělejší analytickou technikou hodnocena přítomnost a koncentrace přírodních antioxidantů extrahovaných z mletého koření (majoránka, paprika (sladká), černý pepř, kmín, anýz, tymián, skořice a oregano). Následně byla u jednotlivých koření zhodnocena celková výtěžnost v závislosti na použitém typu extrakce. Dále byla u jednotlivých druhů koření zkoumána antioxidační aktivita pomocí DPPH testu a metody FRAP a celkový obsah fenolů.A spice is a natural source of natural substances for humans, containing mainly phenols and flavonoids, which have exceptional antioxidant effects. Presented study described the most advanced analytical technique for evaluation of the presence and concentration of extracted natural antioxidants from ground spices (marjoram, pepper (sweet), black pepper, caraway seeds, anise, thyme, cinnamon, oregano). Subsequently, individual spices were analyzed on the overall efficiency of selected type of extraction. Further, the individual spices were examined on their total antioxidant activity using the DPPH, FRAP and total phenols assays.
Keywords:
antioxidační aktivita; hmotnostní spektrometr; studium fenolických sloučenin; studium flavonoidních sloučenin; vysokoúčinná kapalinová chromatografie (HPLC)