Original title:
Stabilita šťávy zeleného ječmene pomocí silic vybraných rostlinných druhů
Authors:
Juříčková, Jana Document type: Bachelor's theses
Year:
2016
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Bakalářská práce na téma Stabilizace šťávy mladého ječmene pomocí silic vybraných rostlinných druhů se zabývá obsahovými látkami mladého ječmene, jeho pěstováním, dále zpracování na výrobu šťávy a její stabilizace pomocí přírodních rostlinných silic. Teoretická část se zabývá mladým ječmenem, jeho pěstováním zpracováním, dále pak rostlinnými druhy a konzervačními vlastnostmi silic. Praktická část se zabývá pěstováním ječmene v laboratorních podmínkách, zpracováním a přidáním rostlinných silic. Silice jsou z konzervačního hlediska velmi cenným materiálem a začínají se hojněji využívat. V této práci byly použity silice různých rostlinných druhů a to fenyklu (Foeniculum), skořice (Cinnamonum), meduňky (Melissa) a máty (Mentha sp.). Po přidání silic do vzorků bylo provedeno senzorické hodnocení a zpracování výsledků.Bachelor theses is themed Stabilization of juice a young barley with the use of essential oils of different plant species is focusing on the substances contained in a young barley, its cultivation and process of juice production and a use of essential oils for juice stabilization. The theoretical part it is dealing with cultivation and processing of a young barley then the different plant species and preservative properties of the essential oils. The practical part is focused on barley cultivation in laboratory conditions processing and a use of essential oils. Essential oils are from the conservation point of view a very valuable material and they are beginning to more widely use. In this project were used essential oils of different plant species and it fennel (Foeniculum), cinnamon (Cinnamonum), lemon balm (Melissa) and mint (Mentha). After adding the essential oils at the samples was carried out sensory evaluation and processing of the results.
Keywords:
fenykl; ječmen; konzervace; meduňka; máta; silice; skořice