Original title:
Možnosti využití luskovin v pícninářství
Authors:
Paulová, Nikol Document type: Bachelor's theses
Year:
2016
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Práce pojednává o nejvýznamnějších luskovinách, které se využívají pro pícninářské účely v ČR. Objemná píce může být zkrmována hospodářským zvířatům ve formě zeleného krmení, siláže či upravené horkovzdušným sušením. Vhodnost jednotlivých druhů pro tato technologická zpracování je v práci zmíněna. Zařazení luskovin do osevního postupu s sebou nese výhody plynoucí z jejich biologických vlastností. Je vyzdvihnuta schopnost fixovat vzdušný dusík, což má za následek snížení nákladů na dusíkatá hnojiva a může pozitivně ovlivňovat výnos následných plodin. Práce se zabývá způsoby pěstování a zaměřuje se na agrotechniku luskovin setých v čisté kultuře i ve směskách. Pěstování ve směskách při správné volbě komponentů snižuje negativní vlastnosti druhů, které se projevují při jejich pěstování v monokultuře. Součástí práce je vyčíslení nákladů na výrobu hrachu s podsevem vojtěšky pro konkrétní podnik.This bachelor thesis provides information about the most important fodder plants produced in the Czech Republic. Fodder is used as a feed material in several forms as fresh fodder, silage or processed by hot dry air. The suitability of particular species for these forms is mentioned in the thesis. There are some advantages in crop rotations with legumes resulted from their biological characteristics. One of them is nitrogen fixation which reduces the need of nitrogen fertilizers and it can have a positive influence on the yield of the following crop. The thesis is also focused on the possible ways of growing legumes, agrotechnology of crops sowed as a monoculture or with other components. We can reduce the negative characteristic of legumes if they are sowed with other components rather than in monoculture. One part of the thesis belongs to costs of production. The costs are showed on the example of pea sowed with lucerne.
Keywords:
agrotechnika luskovin; ekonomika výroby; luskoviny; nákladovost; pícniny; způsoby pěstování luskovin