Název:
Mikrobiální rizika při výrobě a prodeji cukrářských výrobků
Autoři:
Gallinová, Ludmila Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2016
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Tato diplomová práce se zabývá problematikou mikrobiální kontaminace při výrobě a prodeji cukrářských výrobků. Definuje, s jakou kontaminací se můţeme u cukrářských výrobků setkat. Vyjmenovává základní a nejdůleţitější patogeny. Také pojednává o tom, jak se kontaminaci vyhnout, jaké metody a postupy se při výrobě a prodeji pouţívají. Součástí této práce bylo experimentální stanovení významných skupin mikroorganismů. Byly provedeny mikrobiologické rozbory vybraných zákusků, které byly zakoupeny ve dvou různých prodejnách. Dále byly v rámci práce provedeny stěry na různých místech prodejny a kontrolní měření na přítomnost mikroorganismů ve vzduchu.This thesis is concerning with microbic contamination problematics during the production and sale of confectionery products. It defines the level of contamination we can find in the mentioned confectionery products. It also gives out the basic and the most important pathogens. Besides that it shows how to avoid the contamination and which methods and processes during the production and sale could be used. The experimental determination of the important microogranisms is also part of this thesis. We have done an microbiological analysis of the confectionery products which was bought in two diffenert confectionery stores. We have also done smears on different places of the stores and checkings to find an appereance of microorganisms in the air in each of these stores.
Klíčová slova:
boj proti mikroorganismům; cukrářské výrobky; mikrobiální kontaminace; mikroorganismus; patogen