Original title:
Kadmium a olovo v rybích výrobcích z obchodní sítě České republiky
Authors:
Sedláčková, Lenka Document type: Master’s theses
Year:
2016
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Práce je zaměřena na stanovení obsahu těžkých kovů - olova a kadmia v uzených rybích výrobcích, zakoupených v obchodní síti České republiky v roce 2014. Jedná se o uzeného tuňáka a marlína (Principesca), u nichž byl v předchozí studii prováděné v rámci SVOČ SPŠCH Brno a bakalářské práce MENDELU (Ventrubová, 2015), nalezen nadlimitní obsah rtuti. Teoretická část práce zahrnuje problematiku těžkých kovů, olova a kadmia, jejich formy, vstup do prostředí a akumulaci v rybím organismu. Experimentální část se věnuje stanovení koncentrací olova a kadmia v jednotlivých vzorcích, vyhodnocením výsledků a porovnáním s příslušnými hygienickými limity. Koncentrace olova ve vzorcích nepřekračovaly povolený hygienický limit, ale koncentrace kadmia povolený hygienický limit ve všech vzorcích překračovaly, což bylo potvrzeno SZPI.The work is focused on the determination of heavy metals - lead and cadmium in smoked fish products which were bought from stores in the Czech Republic during 2014. These were samples of smoked tuna and marlin (Principesca) in which the above limit values of mercury had been found in a previous study within the SVOČ SPŠCH Brno and a bachelor thesis MENDELU (Ventrubová, 2015) . The theoretical part involves the issue of heavy metals (lead and cadmium), their forms as well as their entry into the environment and accumulation in fish organisms. The experimental part is devoted to the determination of lead and cadmium concentrations in the samples, evaluation and comparison of the results with the relevant hygienic limits. Lead concentrations in the samples did not exceed the allowed hygienic limit, however, cadmium concentrations exceeded the allowed hygienic limit in all samples and this was confirmed by SZPI.
Keywords:
atomová absorpční spektrometrie; kadmium; olovo; ryby