Název:
Identifikace alel pro zásobní proteiny obilky tritikale pomocí DNA markerů
Autoři:
Svojsíková, Nikola Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2016
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Tritikale se řadí mezi amfiploidní druh obilnin a vzniklo křížením pšenice a žita. Jeho pekařská kvalita je podstatně horší, než je tomu u pšenice. Pekařská kvalita je určována jednotlivým složením a obsahem zásobních proteinů. Velký vliv na výslednou kvalitu těsta mají vysokomolekulární a nízkomolekulární gluteninové podjednotky. Mezi zásobní bílkoviny tritikale také patří žitné sekaliny, které působí na pekařskou jakost negativně. Proto byly vytvořeny linie, u kterých je translokován chromozom 1R a obsahují podjednotku Glu-D1d, která má pozitivní vliv na pekařskou jakost. Práce se věnuje identifikaci alelického složení lokusů vysokomolekulárních gluteninových podjednotek (HMW-GS), nízkomolekulárních gluteninových podjednotek (LMW-GS), lokusů Pina a Pinb a nulových alel Waxy genů. Pomocí DNA markerů založených na polymerázové řetězové reakci (PCR) bylo analyzováno celkem 23 vybraných genotypů tritikale. V jednotlivých lokusech HMW-GS (Glu-A1, Glu-B1, Glu-D1), LMW-GS (Glu-A3) a Pina-D1, Pinb-D1 bylo popsáno jejich alelické složení a byly detekovány nulové alely v lokusech Wx-A1 a Wx-B1.Triticale belongs to the amphiploid cereals and was derived by crossing wheat and rye. Its baking quality is substantially worse than in wheat. The baking quality is determined by a composition and a content of the storage proteins. Both high and low molecular glutenin subunits have a major effect on the final quality of dough. The secalins of rye belong amongst the storage proteins of triticale, which negatively influence the baking quality. These are the reasons why lineages having translocated chromosome 1R and containing subunit Glu-D1d, which positively influences the baking quality, were created. The thesis is focused on identification of the allelic composition of loci of high molecular glutenin subunits (HMW-GS), low molecular glutenin subunits (LMW-GS), loci Pina a Pinb and null alleles of Waxy genes. 23 selected genotypes of triticale were analysed by using DNA markers based on polymerase chain reaction (PCR). Allelic composition of loci HMW-GS (Glu-A1, Glu-B1, Glu-D1), LMW-GS (Glu-A3) and Pina-D1, Pinb-D1 was described and null alleles were detected in the loci Wx-A1 and Wx-B1.
Klíčová slova:
HMW a LMW gluteninové podjednotky; pin geny; Triticale; waxy geny; |DNA| |markery|