Název:
Hodnocení systému hospodaření konvenčního zemědělského podniku na Žďársku
Autoři:
Hudec, Filip Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2016
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Práce se zabývá hodnocením a návrhy případné optimalizace hospodaření konvenčního zemědělského podniku na Žďársku. Podnik hospodaří na 1589 ha zemědělské půdy, z čehož přibližně 320 ha tvoří trvalé travní porosty. Společnost provozuje rostlinnou i živočišnou výrobu, doplněnou o výrobu bioplynu, výrobu agropelet a výrobu vlastního kompostu. Na základě získaných dat z let 2013 až 2015 je provedeno hodnocení tohoto období pomocí vhodných agronomických, ekonomických a sociálních indikátorů udržitelného rozvoje. Možné strategie vedoucí k optimalizaci jsou založeny na prezentovaných a diskutovaných výsledcích. Získané údaje prezentují podnik jako systém o vhod-ně zvolené struktuře pěstovaných plodin, dobré výnosnosti a bilanci organické hmoty, avšak s nevyrovnanou bilancí přístupných živin a nedostatečnou péčí o půdní pH. V závěru práce je provedeno slovní vyhodnocení, kdy jsou navrženy možné strategie vedoucí k optimalizaci výroby, s ohledem na trvalou udržitelnost.The thesis deals with the evaluation of suggestions and the possible optimization of conventional farm in south Moravia. The company farms on 1589 ha of agricultural land, of which approximately 320 ha is permanent grassland. The company operates a crop and animal production, accompanied by biogas production of agro pellets and producing your own compost. Based on data from the years 2013 to 2015, was made an assessment of this period through appropriate agronomic, economic and social sustain-able development indicators. Possible strategies for the optimization are based on the results, which were presented and discussed. The received data present company as a system of well-chosen cropping structure, good profitability and a balance of organic matter, but the uneven balance of available nutrients and lack of care about soil pH. At the end of the thesis is made verbal evaluation, which is designed as possible strategies to optimize production, with regard to sustainability.
Klíčová slova:
bilance živin; indikátor; optimalizace podniku; strategie