Original title:
Biologicky aktivní látky ve funkčních potravinách
Authors:
Poštulková, Žaneta Document type: Bachelor's theses
Year:
2016
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Podstatou této bakalářské práce je přiblížit čtenářům problematiku potravin s blahodárnými účinky na lidské zdraví, přesněji problematiku funkčních potravin. V úvodu je podrobně rozebrána terminologie a historický vývoj funkčních potravin. V další části jsou obecně popsány některé typy civilizačních onemocnění a celkový význam těchto potravin. Hlavní část této práce je zaměřena na jednotlivé skupiny biologicky aktivních látek, konkrétně se jedná o probiotika, prebiotika, symbiotika, antioxidanty, vlákninu, složky tuků, aminokyseliny, peptidy, bílkoviny, minerální složky a významné rostlinné látky. V závěrečné části je práce zaměřena na vybrané funkční potraviny, a to konkrétně na česnek kuchyňský, cibuli kuchyňskou, olivový olej, mléko a mléčné výrobky.The essence of this bachelor thesis is to describe food with beneficial effects on human health or the issue of the functional food. In the introductory part is in detail examined the terminology and historical development of functional foods. The next section describes some general types of civilization diseases and the overall importance of this food. The largest part of this work is focused on the individual groups of biologically active substances, namely probiotics, prebiotics, symbiotics, antioxidants, dietary fiber, fat components, amino acids, peptides, proteins, mineral components and important plant substances. The final part of this work is focused on specific functional foods, specifically on garlic, onion, olive oil, and milk and dairy products.
Keywords:
antioxidanty; civilizační choroby; funkční potraviny; probiotika; vláknina