Název:
Fairtrade v medzinárodných spoločnostiach
Překlad názvu:
Fairtrade in international companies
Autoři:
Lakoštíková, Eliška ; Dvořák, Antonín (vedoucí práce) ; Kolínský, Ondřej (oponent) Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2017
Jazyk:
slo
Nakladatel: Vysoká škola ekonomická v Praze
Abstrakt: [slo][cze][eng] Táto bakalárska práca sa zaoberá certifikáciou Fairtrade v medzinárodných spoločnostiach. Hlavným cieľom je zanalyzovať prínosy získania certifikácie na vybrané firmy a ich image s ohľadom na postoje a povedomie spotrebiteľov o certifikácií Fairtrade. Tematicky je práca členená do troch kapitol. Cieľom prvej kapitoly je oboznámiť čitateľa s problematikou fair trade, jeho historickým vývojom a bližšie sa zamerať aj na rolu a činnosť Svetovej organizácie fair trade. Druhá kapitola sa detailnejšie zaoberá certifikáciou Fairtrade, konkrétne certifikačným a kontrolným orgánom FLOCERT a asociáciou Fairtrade International. V kapitole je popísaný proces a kritéria pre získanie certifikácie a posledná podkapitola oboznamuje čitateľa s tromi základnými typmi ochrannej známky Fairtrade. Tretia kapitola pozostáva z dotazníkového šetrenia týkajúceho sa povedomia spotrebiteľov o certifikácií Fairtrade a analýzy spoločností Ben & Jerry´s a Pfanner. Informácie o spoločnostiach boli získané prostredníctvom verejne dostupných zdrojov a individuálnych rozhovorov so zástupcami týchto firiem. Syntézou výsledkov oboch výskumov bol naplnený hlavný cieľ práce.Tato bakalářská práce se zabývá certifikací Fairtrade v mezinárodních společnostech. Hlavním cílem je zanalyzovat přínosy získaní certifikace pro vybrané firmy a jejich image s ohledem na postoje a povědomí spotřebitelů o certifikaci Fairtrade. Tematicky je práce členěna do třech kapitol. Cílem první kapitoly je obeznámit čtenáře s problematikou fair trade, jeho historickým vývojem a blíž se zaměřit také na roli a činnost Světové organizace fair trade. Druhá kapitola se detailněji zabývá certifikací Fairtrade, konkrétně certifikačním a kontrolním orgánem FLOCERT a asociací Fairtrade International. V kapitole je popsaný proces a kritéria pro získaní certifikace a poslední podkapitola obeznamuje čtenáře se třemi základními typy ochranné známky Fairtrade. Třetí kapitola se skládá z dotazníkového šetření týkajícího se povědomí spotřebitelů o certifikaci Fairtrade a analýzy společností Ben & Jerry´s a Pfanner. Informace o firmách byly získané prostřednictvím veřejně dostupných zdrojů a individuálních rozhovorů se zástupci těchto firem. Syntézou zpracovaných výsledků obou výzkumů byl naplněn hlavní cíl práce.This bachelor´s thesis is dedicated to the issue of Fairtrade certification in international companies. The main objective is to analyse the benefits of obtaining certification for chosen companies and the impact on their image considering attitudes and consumer awareness of Fairtrade trademark. Thesis is divided into three chapters. The aim of the first chapter is to familiarize the reader with the term fair trade, its historical development and to focus more closely on the role and activities of the World Fair Trade Organization. The second chapter concentrates on Fairtrade certification, specifically FLOCERT, the main certification and controlling body, and Fairtrade International. The chapter describes the process and criteria for obtaining certification, and the last subchapter informs the reader about the three basic types of Fairtrade trademark. The third chapter consists of a questionnaire on consumer awareness about Fairtrade trademark and analysis of companies, such as Ben & Jerry´s a Pfanner. Information about companies was obtained through publicly available resources and individual interviews with representatives of these companies. The synthesis of the results of these two researches fulfilled the main goal of this thesis.
Klíčová slova:
certifikace Fairtrade; Fairtrade International; FLOCERT; mezinárodné společnosti; Světová organizace fair trade; certification Fairtrade; Fairtrade International; FLOCERT; international companies; The World Fair Trade Organization
Instituce: Vysoká škola ekonomická v Praze
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Dostupné v digitálním repozitáři VŠE. Původní záznam: http://www.vse.cz/vskp/eid/69445