Název:
Vliv inkubační teploty na vývoj ptačího embrya
Překlad názvu:
Influence of incubation temperature on avian embryo development
Autoři:
Pešková, Lucie ; Šálek, Miroslav (vedoucí práce) ; Hořák, David (oponent) Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2017
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Inkubace u ptáků je ovlivněna třemi základními faktory: teplotou, vlhkostí a otáčením vajec. Inkubační teplota může výrazně ovlivnit vývoj jedince před vylíhnutím, ale i po něm. V přírodě je inkubační teplota udržována rodičem, který se ji snaží stabilizovat v optimu vhodném pro vývoj. Rodič musí též během inkubace zajišťovat své potřeby, což vede ke kolísání teploty. Přestože je hodnota inkubační teploty druhově specifická, její střední hodnota se u všech skupin pohybuje mezi 30-40 řC. Nižší teploty, pohybující se stále v optimálním rozmezí, způsobují sníženou líhnivost a prodloužení doby inkubace. Vyšší teploty způsobují zkrácení inkubační doby a též snižují líhnivost. Inkubační teplota ovlivňuje hmotnost jedince, jeho tělesné proporce, metabolismus, přežívání po vylíhnutí a pravděpodobně i následný reprodukční úspěch (fitness). Detailní pochopení mechanizmů, kterými teplota ovlivňuje vývoj embrya a jeho vlastnosti, je nezbytné mimo jiné i pro optimalizaci inkubačních metod v umělých líhních. Klíčová slova: inkubace, teplota, reintrodukce, vejce, ptačí embryo, líhnivost, délka inkubaceAvian incubation is influenced by three basic factors: temperature, humidity, and egg rotation. The incubation temperature can significantly affect the development of an individual before hatching as well as after it. In natural conditions the incubation temperature is maintained by a parent trying to stabilize it at the developmental optimum. The parents must also provide their own needs during incubation, which results in temperature fluctuations. Although the incubation temperature is species-specific, its mean varies between 30 řC and 40 řC across all avian taxa. Lower temperatures but still within the optimum range cause reduced hatchability and prolongation of incubation period. Higher temperatures within the optimum range shorten incubation period and also reduce hatchability. Incubation temperature affects also the weight of an individual, its body proportions, metabolism, survival after hatching, and possibly also reproduction success (fitness). A detailed understanding of the mechanisms by which temperature affects the embryo development and its features is necessary, among others, to optimize incubation methods in artificial incubators. Key words: incubation, temperature, reintroduction, egg, avian embryo, hatchability, incubation length