Original title:
Studium tvorby biofilmu u bakteriálních izolátů z mléka a mlékárenských výrobků
Translated title:
Study of biofilm formation of bacterial isolates from milk and dairy products
Authors:
Nováková, Veronika ; Demnerová, Kateřina (advisor) ; Seydlová, Gabriela (referee) Document type: Bachelor's theses
Year:
2015
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Bakteriální biofilm je uspořádané společenství mikrobiálních buněk uzavřené v extracelulární matrix, přičemž charakteristickým rysem biofilmu je schopnost přichycovat se na abiotické nebo biotické povrchy. Tvorba biofilmu je dynamický regulovaný proces, při kterém jednotlivé bakterie vytváří mnohobuněčný útvar. Počáteční fáze kontaktu bakterie s povrchem se nazývá adheze. Po té následuje produkce extracelulární matrix, která určuje životní podmínky buněk biofilmu. Biofilmy se vyznačují velmi vysokou schopností rezistence proti antimikrobiálním látkám. Rezistence zahruje fyzické a chemické bariéry, které efektivně brání difůzi a následné penetraci do biofilmu. Problematika biofilmů zasahuje potravinářský průmysl, kde mohou biofilmy být zdojem kontaminací. Důkladné porozumění vzájemného působení mikroorganismů a materiálů, které se používají při konstrukci povrchů ve výrobních zařízení potravinářství, je zcela zásadní pro vývoj kontrolních systémů tvorby biofilmu Klíčová slova: biofilm, mléko a mléčné produkty, mlékárenský průmysl, dezinfekční činidla, Escherichia coli, Staphylococcus spp.Bacterial biofilm is a complex community of microbial cells, which are embed into the extracellular pollysacharide matrix. Typical ability of the biofilm is the ability to adhere to either abiotic, or biotic surfaces. The formation of biofilm is a dynamic process, which finally formes a 3D multicellular complex. The initial phase is called the adhesion. After that process is done, the extracellular polymeric matrix is produced to create living conditions of bacteria in biofilm. Biofilm has hight level of antimicrobial resistance. This resistance consists of physical and chemical barriers, which effectively block diffusion and penetration of antimicrobial substances inside the biofilm. Biofilms cause problems in food industry, where it could be origin of food contaminations. Thefore it is necessary to understand the relationship between microorganisms and materials used in food industry. Key words: biofilm, milk and dairy products, milk and dairy industry, disifectanc, Escherichia coli, Staphylococcus spp.
Keywords:
biofilm; Escherichia coli; milk and dairy industries; milk and dairy products; Staphylococcus spp; biofilm; Escherichia coli; mléko a mléčné produkty; mlékárenský průmysl; Staphylococcus sp
Institution: Charles University Faculties (theses)
(web)
Document availability information: Available in the Charles University Digital Repository. Original record: http://hdl.handle.net/20.500.11956/84031